Pragma

pragmanblogi_logo


Huh, mikä kevät!

Hanna Kitunen

29.5.2020

Pakko sanoa, että käyntiin polkaistu puheenjohtajakausi pääsi hieman yllättämään allekirjoittaneen. Kaikkea muuta stressistä ja henkilökohtaisista kriiseistä lähtien osasin odottaa, kun marraskuussa syyskokouksessa tähän pestiin ilmoittauduin. Mutta koronaa ja sitä millainen poikkeuskevät tästä tulisi en nähnyt – kuka olisikaan?

Koronauutisia, -päivityksiä ja -haasteita on saanut katsella pitkin kevättä, enkä liene ainut, joka kuullut aiheesta kyllästymiseen asti. Näyttää kuitenkin siltä, ettemme harmiksemme pääse tästä vitsauksesta eroon vielä hetkeen. Tätä kirjoittaessani Itä-Suomen yliopisto on juuri ilmoittanut, että opiskelua jatketaan syksyllä pääosin etäyhteydellä ja vain välttämättömissä tapauksissa kurssit järjestetään lähiopetuksena. Linjaus herättää paljon kysymyksiä siitä, millainen syksystä ja koko seuraavasta lukuvuodesta tulee. Miten voimme jatkaa toimintaamme, jos esimerkiksi yliopiston tiloja ei anneta ainejärjestöjen käyttöön? Miten saamme otettua uudet fuksit vastaan ja osaksi ainejärjestöämme?

Tällä hetkellä lähdemme kuitenkin siitä, että kaikki tapahtumat fuksiviikoista lähtien tullaan järjestämään. Todella toivon koko jäsenistön puolesta, että sen hetkinen tilanne sallii meidän kokoontua jälleen yhteen ja että yliopiston tilat taas avataan. Vaikka etänä opiskelu toimiikin parhaimmillaan hyvin, on vaikea kuvitella yliopistoa ja ainejärjestöhenkeä ilman fyysisiä kontakteja. Olen huomannut kaipaavani satunnaisia tuttujen kohtaamista yliopistolla erityisesti nyt, kun niitä ei ole ollut mahdollista saada. Yhteisöllisyyden ja läheisyyden tunnetta on pidemmän päälle haastava pitää yllä pelkästään teknisten laitteiden välityksellä.

Olen puheenjohtajana ylpeä hallituksestamme, joka on jaksanut tehdä asioita ja toiminut yhdessä vaikeasta tilanteesta huolimatta. Olisimme ehkä voineet ideoida keväälle enemmän Praxiksen omia etätapahtumia, mutta itse voin ainakin myöntää, etteivät omat voimavarani olisi hirveästi toteutunutta kevättä suurempaan riittäneet. Innovatiivisuus ei niin sanotusti kukkinut kaiken epävarmuuden keskellä. Siksi onkin ollut niin mahtava huomata, että meidän porukka on vetänyt yhtä köyttä eikä kukaan ainakaan vielä ole heittänyt hanskoja tiskiin.

Vain aika näyttää, mihin tilanne etenee ja emmehän onneksi ole näiden haasteiden kanssa yksin. Toistaiseksi voimme vain elää ja tehdä päätöksiä sen tiedon varassa mitä saamme. Jos jotakin niin tämä aika on muistuttanut läheisten ihmissuhteiden tärkeydestä sekä siitä, etteivät monetkaan asiat ole itsestään selviä. Siispä, nautitaan kesästä niissä rajoissa kun se on mahdollista. Kysellään toistemme kuulumisia ja muistetaan pitää huolta myös omasta jaksamisestamme. Palataan uuteen lukuvuoteen taas akut ladattuina auringosta ja hyvistä muistoista! Toivon, että pääsen taas törmäilemään teihin kaikkiin praxiitteihin syksyllä yliopistolla. Toivon myös vähemmän yllätyksiä tulevalle lukuvuodelle.

Mukavaa kesää joka ikiselle teille!

-Hanna Kitunen

 

Wappu2020 – Praxiittien mietteitä

Eriikka Tuomaala

30.4.2020

1. Mikä fiilis näin vappuviikolla?

2. Mitä suunnitelmia sinulla oli vapuksi ja tuliko niihin muutoksia?

3. Miten aiot juhlistaa vappua?

4. Vappupallot vai serpentiini?

5. Mitä ruokia ja juomia aiot nauttia?

 

Sanni Saikkonen

 1. Ei mitenkään erikoinen fiilis, ku kaikki päivät tuntuu samalta ja viikonloputkaan ei tunnu erilaiselta niin ei vappukaan
 2. Praxiksen opiskelijavappu alun perin ja kaikki meni uusiksi koronan takia
 3. Simaa, munkkeja, kuoharia
 4. Serpentiini
 5. Ks. kohta 3 😂

Eugene ”Jyde” Dapaah-Agyemang

 1. Ihan hyvä, vähän harmittaa et ei päästä juhlimaa ainejärjestön kesken huikeeta vappua, mut syksyllä ainaki perinteinen wabbujokkari, joten ei ihan vailla jäädä!
 2. Olin viettämässä Vapun Joensuussa, mutta vietän nyt Vapun nyt tyttöystäväni kanssa Helsingissä!
 3. Juodaan skumppaa ja tehää kaikkee muuta hauskaa, parit vappu aiheiset kulissikuvat vois myös ottaa!
 4. Vappupallot!
 5. Viiniä, skumppaa, munkkeja, tippaleipiä jos saan jostain metsästettyä ja tietty mansikoita!

Regina Rauhamaa

 1. Fiilikset vappuviikosta ovat ihan hyvät. Harmittaa tietenkin, että kauan odotettu ensimmäinen opiskelijavappu ei toteudu odotusten mukaisesti, mutta vapputunnelmaan olen hieman päässyt tekemällä tällä viikolla Praxiksen ig-stooriin sisältöä. Muuten viikko kulunut nopeasti kouluhommien parissa.
 2. Vapun ”peruuntuminen” tuli suhteellisen ajoissa, joten en ollut kerennyt tekemään mitään kummoisempia suunnitelmia. Tietenkin olisin osallistunut melkein kaikkiin tapahtumiin mihin mahdollista. Oon vähän tällänen, että aina menossa ja messissä. 😀
 3. Aion juhlistaa vappua viisaasti ja hyvistä vappuherkuista nauttien!
 4. Vappupallo ehdottomasti!
 5. Eiköhän munkki ja sima linjalla ainakin mennä! Voisin testaa myös tippaleipää, kuulemma hyvää.

Eriikka Tuomaala

 1. Ihan yllättävän hyvä, keväinen juhla on keväinen ilman juhlia ja kevättäkin 😀 Oon päässy aika hyvin vappufiiliksiin, vaikka onkin kovin erilainen tänä vuonna.
 2. Hallituksella ja etenkin tapahtumahemmoilla oli liuta erilaisia tapahtumia suunnitteilla, en edes muista mitä kaikkea. Wappu jokkarilla jäi nyt kokematta tältä keväältä.
 3. Ruokaa ja juomaa! Ajattelin seurata ainakin sivusilmällä virtuaalivappulähetyksiä ja ISYYn Wappuradiota
 4. Ellei joku käy ostamassa mulle Pipsa Possua tai Paavo Pesusientä ni SERPENTIINI
 5. Hodareita, parsa-perunasalaattia, perunamunakasta, rahkamunkkeja ja passionjuustokakkua, eli edessä muutama tunti keittiössä ja sitten sihahtaa auki kuohuvat ja aukeaa laatikollinen viiniä 😊

 

Praxis ry toivottaa kaikille hyvää Wappua! #staysafe

 

SYY-Joensuun kevätterveiset!

Susanna Hietala

syy_logo

6.4.2020

Jos et ole meistä vielä kuullut, niin SYY eli Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat ry on kaikkien hallinto-, yhteiskunta- ja valtiotieteiden opiskelijoiden etujärjestö. SYYllä on paikallisjärjestöjä, joihin myös SYY-Joensuu kuuluu.

Kattojärjestömme on YKA eli Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry, joka on korkeakoulutettujen etujärjestö. YKA tarjoaa jäsenilleen monenlaisia etuja, esimerkiksi uraohjausta ja lakineuvontaa. YKA toimii hyvänä tukena myös opiskelijoille, ja liittymällä SYYn jäseneksi liityt myös YKAan. Nyt jos koskaan onkin hyvä aika liittyä, sillä 6.4.-4.5.2020 aikana liittyneet uudet opiskelijajäsenet saavat loppuvuoden jäsenyyden ilmaiseksi (ei sisällä kassamaksua).

Joensuussa paikallisjärjestö SYY-Joensuu toimii yhteistyössä Praxiksen, Legion ja Tombolon kanssa. Tapahtumamme ovat avoimia niin SYYn jäsenille kuin myös yhteistyöainejärjestöjen jäsenille.

SYY-Joensuu tarjoaa mahdollisuuden toimia poikkitieteellisesti ja tutustua uusiin ihmisiin, joihin et muuten välttämättä tutustuisi. Järjestämme lukuvuoden aikana erilaista toimintaa, jonka tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden työelämätietoutta. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä työpaikkaekskursioihin tai työelämäiltojen teemoihin, jotta jokainen hyötyisi jotain tapahtumistamme. Asiapitoisten tapahtumien lisäksi toimintaan kuuluvat myös rennommat illanvietot. Välillä meidät tapaa myös yliopiston auloista pitämässä ständiä.

Tänä keväänä meillä on kevätkokous, joka siirtyi vallitsevan tilanteen takia myöhemmäksi. Kevätkokouksesta ilmoitamme heti, kun tiedämme paremmin.

Syksyllä viikolla 41 teemme yhteistyössä ainejärjestöjen kanssa ekskursion Helsinkiin, johon otamme myös mielellämme vastaan vierailukohde-ehdotuksia. SYYn valtakunnalliset SYYspäivät taas ovat viikolla 43 Kuopiossa, jossa pääsee tapaamaan yhteiskuntatieteilijöitä kautta maan.

Meidän toimintaamme mukaan pääset tulemalla tapahtumiin, älä siis epäröi. Syksyllä valitaan uusi hallitus, joten pistä tämäkin jo korvan taakse. Hallitukseen voi hakea, jos on SYYn jäsen ja kiinnostunut järjestämään poikkitieteellisiä tapahtumia, mahdollisesti jopa valtakunnallisella tasolla. Tulevista tapahtumista pysyt parhaiten perillä seuraamalla meitä somessa. Löydät meidät Facebookista: SYY-Joensuu ja Instagramista: syy_joensuu.

Aurinkoista kevättä, pysykää terveinä ja nähdään syksyn tapahtumissa!

-SYY-Joensuun hallitus

Syy_joensuu

 

Ajatuksia fuksivuodesta

Roosa Väyrynen

24.3.2020

Oman fuksivuoteni päättymiseen on virallisesti vielä parisen kuukautta aikaa, ja kuulemani mukaan opiskelijoiden vuoden kohokohtakin siintäisi tavallisesti vasta edessä. Koronatilanteen vuoksi elämme kuitenkin poikkeuksellisia aikoja, joten tällä hetkellä näyttää siltä, että vapun viettäminen ainakin perinteisin keinoin on vaakalaudalla. Epätavallisesta tilanteesta huolimatta luulen, että nyt on hyvä aika muistella kulunutta vuotta, joka on ollut tähänastisista elämäni parhaimpia.

Vuosi sitten näihin aikoihin hakiessani korkeakouluihin merkkasin yhteiskuntatieteet ensimmäiseksi vaihtoehdoksi. Kesällä koulupaikan vastaanoton myötä koitti muutto Joensuuhun ja totutteleminen muuttuneeseen elämäntilanteeseen. Kasvoin koko elämäni pikkukylässä samojen ihmisten ympäröimänä, joten uusi kaupunki ja uusi vaihe elämässä olivat minulle enemmän kuin tervetulleita muutoksia. Kaiken sen innostuksen ja odotuksen lomassa ehdin paljon myös jännittää. Kysymykset siitä, kuinka sopeudun opiskelijaelämään ja kuinka löydän paikkani opiskelijayhteisöstä pyörivät paljon mielessäni, mutta onnekseni sain niihin vastauksia jo ensimmäisten viikkojen aikana.

Fuksiviikot ovat olleet heittämällä elämäni vauhdikkainta aikaa, vaikka ei se meno siitä paljoa ole vuoden aikana hidastunut. Itse otin tavoitteekseni osallistua jokaiseen meille järjestettyyn tapahtumaan, ja sitä suosittelen lämpimästi muillekin. Ensimmäiset viikot yliopistossa ovat hetkiä, jolloin ryhmäytyminen ja tutustuminen kanssaopiskelijoihin on helpointa. Ja vaikka opiskelijarientojen myötä arkirutiinit välillä kärsivät, ovat uudet kokemukset olleet joka kerta menetettyjen yöunien arvoisia.

Joensuu on näyttänyt minulle opiskelijakaupunkina pelkästään hyvät puolensa. Yliopistolla opetus on laadukasta ja vapaa-ajallekin löytyy tekemistä riittävästi, tai ainakin itsestä tuntuu välillä siltä, että kotona ehtii käydä ainoastaan nukkumassa. Vaikka Joensuu saattaa tuntua monille liian pieneltä tai syrjäiseltä, minulle ympärilläni olevat ihmiset ovat tehneet tästä parhaimman mahdollisen kotikaupungin. Uusia ihmisiä olen fuksivuoden aikana tavannutkin paljon, ja jokaisesta uudesta ihmissuhteesta olen kiitollinen.

Yliopisto-opiskelun vapaus ja toisaalta vastuu omista opinnoista on tuonut haasteensa. Aluksi oli hankala ymmärtää, että lukujärjestyksen luentovapaat päivät eivät ole opiskelusta vapaita päiviä. Tosin en ole aivan varma, olenko ymmärtänyt sitä vieläkään. Opiskelun aikatauluttaminen ja suunnittelu ovatkin asioita, joihin haluan jatkossa panostaa enemmän, etenkin nyt kun kirjastolle ei pääse, vaan kaikki hommat täytyy saada tehdyksi kotona.

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen valintaani hakea tänne. Ensimmäinen opiskeluvuosi antoi minulle sen mitä odotinkin, ja vielä vähän enemmän. Ensi syksynä tahdon omalta osaltani olla parantamassa jokaisen alamme uuden fuksin opiskelutaivalta, sillä toivon kaikkien saavan kokea samanlaisia hetkiä, mitä kulunut vuosi on itselleni antanut. Toivottavasti saamme taas syksyllä nauttia tapahtumista ja toistemme seurasta, mutta ennen sitä tehdään parhaamme helpottaaksemme vallitsevaa tilannetta ja pysytään mahdollisimman paljon kotona. Toivotan kaikille voimia ja opiskeluintoa kevääseen, nautitaan ainakin tästä ihanasta auringon valosta ja pitenevistä päivistä, koska ne ovat tämän vuodenajan parhaimpia juttuja!

– Roosa Väyrynen

 

Kadonneen lukuinnon metsästäminen on vaikeaa mutta palkitsevaa

Markus Suhonen

25.2.2020

Luitko lapsena ja nuorena kirjoja sellaisella innolla, jota ei saanut taltutettua – muuten kuin lukemalla lisää kirjoja? Valvoitko yömyöhään lukiessasi kirjoja peiton alla taskulampun valossa? Tunsitko eläytyväsi kirjojen maailmaan niin, että ulkopuolinen, oikea maailma tuntui vain paikalta, johon piti palata viimeisen sivun kääntämisen jälkeen?

Niin minäkin.

Pohdin usein suhdettani kirjoihin. Kirjat ovat aina olleet osa elämääni, mutta nykyään opinnot ja muut vapaa-ajan harrastukset ovat tärkeysjärjestyksessä niiden edellä. Vuoden alussa asetetut lukutavoitteet unohtuvat helposti jääden vain pyrkimykseksi, johon voi palata sitten myöhemmin.

Opinnot, työt ja muut arjen velvollisuudet täyttävät arjesta usein suuren osan, jolloin aikaa pysähtymiselle ja omien ajatusten keräämiselle jää aiempaa vähemmän. Silloin kun onkin aikaa levähtää, monet sosiaalisen median palvelut ja nopean kuluttamisen muodot täyttävät ne hetket helposti.

Kaiken tämän keskellä tuntuu ylitsepääsemättömältä löytää aikaa kirjojen lukemiselle. Hyllyllä olevista lukemattomista kirjoista tulee etäinen muistutus meneillään olevasta lukutavoitteesta.

Törmäsin hiljattain YouTubessa videoihin, joissa ihmiset kertoivat kokeneensa samanlaisia haasteita ja suoranaista ahdistusta siitä, että kirjojen lukeminen on jäänyt aikuisiällä aiempaa vähemmälle. Videoita yhdisti se, että niistä jokainen esitteli keinoja palata takaisin kirjojen maailmaan ja lukuinnon lähteelle.

Videoita katsellessani kenties suurin oivallukseni oli se, että kirjoihin ei tarvitse uppoutua useaksi tunniksi kerrallaan vaan niiden lukemisesta voi tehdä yhden arjen rutiineista. Lukuinnon metsästämisen voi aloittaa lukemalla vaikkapa kymmenen minuuttia päivässä, jolloin lukeminen sulautuu yhdeksi pieneksi osaksi arjen rutiineja. Jo puoli tuntia päivässä tarkoittaa, että viikossa lukuaikaa kertyy 3,5 tunnin verran. Monen sadan sivuinen kirjakin tulee luetuksi lähes huomaamatta.

Tärkeintä on se, että lukemisen on oltava hauskaa. Kesken jäänyt kirja ei ole merkki epäonnistumisesta vaan pikemminkin oman maun tunnistamisesta. Syitä kirjojen lukemiselle on monia. Ne voivat toimia viihteenä tai keinona laajentaa omaa ajatusmaailmaa. Itse asiassa fiktiivisen romaanin lukeminen on kuin katsoisi elokuvaa tai eri lukuihin pilkottua sarjaa ilman edessä olevaa ruutua.

Tätä miettiessäni kirjojen lukeminen näyttäytyy aiempaa ihmeellisempänä. Lisäksi lukemisen aikana omat ajatukset käyvät huomaamattomasti keskustelua kirjan kirjoittajan ajatusten kanssa. Tämä jos mikä on oivallinen tapa kehittää abstraktia ajattelua, joka on opinnoissamme yksi tärkeimmistä välineistä.

Kirjat toimivat itsessään myös mainiona vastapainona opinnoille. Pitkien ja moninäkökulmaisten yhteiskuntatieteellisten tekstien jälkeen on mahdollista uppoutua täysin toisenlaiseen maailmaan, jossa mielikuvitukselle ei ole rajoja. Suuntaa siis kirjakauppaan, kirjastoon tai yliopistolla järjestettäville kirjamarkkinoille – sinne, mistä aiemmin kadonnut lukuinto on mahdollista löytää!

-Markus Suhonen

 

Vuoden 2020 hallituksen esittely

5.2.2020

Moi kaikille!

Olen Hanna ja kolmas kauteni Praxiksen hallituksessa lähtee käyntiin puheenjohtajan tehtävissä. Kandin kirjoittelun ohessa yritän pitää ainejärjestömme ohjakset kädessä ja kehittää muun hallituksen kanssa sen toimintaa edelleen parempaan suuntaan. Tänä vuonna panostamme erityisesti tiedotukseen ja viestintään. Tavoitteenamme on, että jäsenemme tuntisivat mielipiteensä ja toiveensa otettavan huomioon ja että kaikilla olisi tervetullut olo tapahtumiimme. Tarkoituksenamme on myös tiivistää yhteistyötä ja lisätä dialogia laitoksen kanssa. Ainejärjestöpalautteen lisäksi meille saa antaa risuja ja ruusuja pitkin vuotta, olemmehan jäsenistöä varten olemassa. Laittakaa viestiä, sähköpostia tai pysäyttäkää, kun tulen vastaan yliopistolla ja tapahtumissa. On ilo huomata kuinka innostuneita tyyppejä ollaan saatu tänäkin vuonna messiin toimintaan – odotan todella mitä tuleva vuosi tuo tullessaan! – Hanna Kitunen

 

Moikka!

Olen Anri ja toimin tänä vuonna Praxiksen varapuheenjohtajana. Pääasiallinen tehtäväni on avustaa Hannaa puheenjohtajan tehtävässä ja toimia taustalla vähän kaikessa. Ainejärjestöhommiin minut sai fuksivuonna joukkopaine ja tänä vuonna puolestaan into järjestää yhteisiä tapahtumia ja olla mukana Praxiksen arjessa ja juhlassa. Toivon tältä vuodelta erityisesti hyvää yhteishenkeä ja uusia ideoita. Jos haluat ehdottaa jotain ideaa tai tulla juttelemaan muuten vain, minut löytää useimmiten Metrian kahviosta tai Auralta. – Anri Vesa

 

Moikka!

Olen Kaisla ja toimin Praxiksen hallituksen rahastonhoitajana. Tämä on minun ensimmäinen
vuoteni hallituksessa ja odotan innolla, mitä vuosi tuo mukanaan. Kiinnostuin hallituksen
toiminnasta, sillä halusin vaikuttaa järjestön toimintaan, olla luomassa erilaisia tapahtumia sekä huolehtia jäsenten eduista. Näistä lähtökohdista päädyin rahastonhoitajaksi ja olen kyllä pitänyt tehtävästä tähän asti. Rahastonhoitajan tehtäviin kuuluu yhdistyksen jäsenrekisteristä ja taloudesta huolehtiminen. Jos tulee kysyttävää esimerkiksi jäsen- tai toimintamaksuista, olkaa yhteydessä minuun! – Kaisla Niemelä

 

Moikka kaikki!

Minä olen Laura ja toimin hallituksen sihteerinä. Aloitin opinnot yhteiskuntatieteissä viime syksynä, joten olen myös uusi tulokas hallituksessa. Sihteerinä minun toimenkuvaan kuuluu pöytäkirjojen laatiminen ja puheenjohtajan avustaminen. Tavoitteenani on tehdä pöytäkirjoista mahdollisimman selkeitä ja helppolukuisia myös jäsenistöä ajatellen. Vaikka sihteeri onkin minun päätoiminen pestini, niin tulen kuitenkin auttamaan koko hallitusta kaikissa mahdollisissa asioissa mitä eteen tulee.
Innolla lähden mukaan hallitukseen, sillä meillä on tulossa aivan varmasti mahtava vuosi koko tiimin kanssa. Innolla myös odotan kaikkia meidän järjestämiä tapahtumia ja toivon, että näen mahdollisimman monen myös niissä. Tapahtumissa voi minuakin nähdä ja aina saa tulla juttelemaan mihin asiaan liittyen tahansa. Oikein ihanaa kevättä kaikille! – Laura Tarvainen

 

Heipä hei!

Oon Perttu, toisen vuoden opiskelija ja toimin tämän vuoden hallituksessa edellisen vuoden tavoin liikuntavastaavana. Otan vastaan mielelläni ideoita esimerkiksi lajikokeiluihin tai urheilutapahtumiin liittyen. Eli mikäli sulla tulee mieleen mitään lajia, mitä haluaisit palavasti päästä kokeilemaan, ota vaan rohkeasti yhteyttä! – Perttu Pajunen

 

Moi!

Olen Miika, 25-vuotias toisen vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Tänä vuonna lähdin ensimmäistä kertaa mukaan hallitustoimintaan ja toimin tällä hallituskaudella edunvalvonta- ja alumnivastaavana. Nimensä mukaisesti toimenkuvaani kuuluu laaja-alaisesti jäsentemme edunvalvontaan liittyvät seikat sekä jäsentemme etujen ja oikeuksien ajaminen yliopistossamme. Alumnivastaavana hoidan puolestaan yhteydenpitoa alaltamme jo valmistuneisiin henkilöihin. Jos sinulle tulee kysyttävää opiskelijoiden edunvalvontaan liittyvissä asioissa, voitte olla minuun yhteydessä. Odotan innolla tulevaa hallituskautta ja Praxiksen edunvalvonta- ja alumnitoiminnan kehittämistä ja parantamista! – Miika Valtonen

 

Hei!

Olen Sanni ja olen Praxiksen hallituksen kv- ja tuutorivastaava. Olen ensimmäistä vuotta hallituksessa ja tehtäviini kuuluu tuutorisuhteiden ylläpitäminen ja kansainvälisten opiskelijoiden rohkaisu mukaan aineistotoimintaan. Pyrin pitämään kommunikaatioväylät ajantasalla, jotta Praxiksen kv- ja tuutoritoiminta olisi parasta mahdollista! – Sanni Saikkonen

 

Moikka!

Olen Minna ja olen ensimmäistä vuottani Praxiksen hallituksessa. Toimin tapahtumavastaavana yhdessä Eugenen ja Roosan kanssa. Tehtäviini kuuluvat erilaisten tapahtumien käytännön ja teorian järjestelyt. Pyrin tekemään tästä vuodesta hupaisan, tapahtumarikkaan ja mukavan! – Minna Harjula

 

Hei!

Minun nimeni on Eugene, mutta lempinimeni on ”Jyde” ja sillä nimellä minua yleensä kutsutaan. Olen 2. vuoden opiskelija ja muutin tänne alun perin Vantaalta, joten olen siis luonnollisesti erinomainen tyyppi. Toimin hallituksessa tapahtumavastaavana kahden muun loistavan ihmisen kanssa ja me pidämme yhdessä huolta siitä, että ahkeran opiskelun ohella on myös hieman rennompia iltoja muiden opiskelijoiden seurassa. – Eugene Dapaah-Agyemang

 

Moikka kaikille!

Olen Roosa ja toimin tämän vuoden hallituksen tapahtuma- ja tiedotusvastaavana. Tehtäviini kuuluu nimensä mukaisesti tapahtumien järjestelyä ja niistä tiedottamista jäsenille. Lähdin hallitukseen heti fuksivuonna mukaan, koska järjestötoiminta on vetänyt puoleensa aina, ja nyt haluan innolla olla mukana kehittämässä meidän ainejärjestömme toimintaa. Meille tapahtumavastaaville saa tulla ehdottamaan uusia ideoita, jotta saadaan luotua jäsenistölle mahdollisimman mieluinen ja tapahtumarikas vuosi! – Roosa Väyrynen

 

Moikka!

Olen Regina ja olen ensimmäistä vuotta hallituksessa. Toimin tiedotusvastaavana eli tehtäviini kuuluu mm. sähköpostilistan päivittäminen, jäsenten tiedottaminen ja sosiaalinen media. Tiedotuksen avulla meidän jäsenemme pysyvät perillä ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista. Olen todella innoissani hallituspestistäni sekä siitä, kuinka paljon meidän mahtava hallituksemme tulee kehittymään tämän hallituskauden aikana. Mielestäni kaikki perustuu hyvälle yhteistyölle ja loistavalle asenteelle, ja sitä meiltä löytyy. Nähdään yliopistolla ja tapahtumissa! – Regina Rauhamaa

 

Moikka!

Olen Eriikka ja ensimmäistä vuotta mukana Praxiksen hallituksessa. Minun vastuualueenani on Praxiksen nettisivujen ja Pragma-blogin päivittäminen, joten jos sinulla on toiveita tai ideoita blogipostausten suhteen, olethan yhteydessä minuun! Blogiin ovat ehdottomasti tervetulleita kirjoittamaan muutkin kuin hallituksen jäsenet, sillä teemme tätä yhdessä meitä kaikkia praxiitteja varten. Ihanaa kevättä ja tsemiä kaikille opintoihin! – Eriikka Tuomaala

 

Jäähyväiset Praxikselle

Anni Spoof

30.12.2019

Kolme vuotta. Ajanjakso, joka tuntuu samaan aikaan ikuisuudelta ja silmänräpäykseltä. Hakiessani fuksisyksynä mukaan Praxiksen hallituksen toimintaan en osannut lainkaan arvata, mihin tulin pääni työntäneeksi ja miten syvästi ainejärjestötoiminta imaisisi minut mukaansa, vaikkakin palo päästä mukaan toimintaan roihusi jo silloin. Tapahtumavastaavan ja varapuheenjohtajan pestien kautta päädyin lopulta ainejärjestömme puheenjohtajaksi, mutta nyt on viimein tullut minun aikani sanoa aktiivitoiminnalle jäähyväiset ja lähteä selvittämään, onko Praxiksen jälkeen todellakin elämää.

Näihin kolmeen vuoteen on mahtunut muutamia mainitakseni sitsiruokien leipomista ja valmistamista aamuyöhön, kokonaan uuden tapahtumakonseptin lanseeraamista ja suunnittelua, kymmeniä ja taas kymmeniä kokouksia niin hallituksen, jaostojen kuin yhteistyökumppanienkin kesken, kuudet vuosijuhlat, matkustamista ympäri Suomen, uusien asioiden oppimista, oman osaamisen ja intohimon kohteiden löytymistä, elämäni ensimmäisen puheen pitämistä Praxiksen vuosijuhlilla, itseluottamuksen kasvua, virheitä ja erehdyksiä sekä ehkä tärkeimpänä valtavasti uusia ja ihania ihmisiä ja ystäviä, joihin en olisi ilman hallitustoimintaa tutustunut. En tässä uskalla lähteä laskemaan esimerkiksi moneenko tapahtumaan olen näiden vuosien aikana osallistunut (sillä se saattaisi antaa syyn sille, miksi kandin paperit eivät vieläkään ole kädessäni), mutta yhtäkään kokemusta tai iltaa en vaihtaisi pois mistään hinnasta.

Pragma_30_12_19

Vaikka ainejärjestötoiminnan jättäminen tuntuikin pitkin syksyä ja erityisesti syyskokouksen lähestyessä hetkittäin todella haikealta, tiedän, että on tullut minun aikani siirtyä eteenpäin ja jättää toiminta toisten käsiin. Puheenjohtajasyksy oli ehdottomasti yksi elämäni raskaimpia, mutta siitäkin selvittiin – päivä kerrallaan. Erityisesti haluan kiittää vuoden 2019 hallitusta siitä kaikesta mitä saimme yhdessä aikaan, sekä siitä, että saimme hallitusvuoden vedettyä kunnialla kasaan kaikesta huolimatta. On ollut ilo ja kunnia saada johtaa hallitustamme kuluneen vuoden ajan ja erityisen paljon mieltäni on lämmittänyt tuki ja ymmärrys, jota olen teiltä saanut.

Marraskuussa Praxikselle valittiin uusi hallitus ja odotan innolla, mitä ensi vuonna saadaan aikaan. Erityisen iloinen olen siitä, että mukaan lähti niin paljon uusia toimijoita, sillä koen sen kertovan meidän tehneen hallituksena jotakin oikein. Uskaltakaa rohkeasti tuoda esiin uusia ideoita ja toimintamalleja ja tehkää vuodesta itsenne näköinen.

Ensimmäistä kertaa sitten kevään 2016 en tiedä missä olen ensi syksynä, mutta tiedän jättäväni Praxiksen osaaviin käsiin. Erityisen innolla odotan sitä, että saan ensimmäistä kertaa sitten fuksisyksyn osallistua tapahtumiin ilman vastuuta siivoamisesta tai järjestelyistä – sitä on tässä jo hetki odoteltukin. Kiitos Praxis ja praxislaiset elämäni parhaista ja opettavaisimmista kolmesta ja puolesta vuodesta ja valtavasti onnea matkaan tulevalle hallitukselle. Muistakaa auttaa toinen tosianne, ottaa kaikki irti ja erityisesti nauttia mahdollisesti opiskeluaikojenne parhaasta vuodesta!

Toivon kaikille praxiiteille parasta mahdollista vuotta 2020, moikataan kun tavataan. ❤

– Anni Spoof

 

Tiedotusvastaavan terveiset

Kiira Jyrkilä

3.11.2019

Hei kaikki Pragman lukijat! Hallitusvuosi lähenee loppupuoltaan, joten on hyvä aika kerrata, mihin sitä tulikaan lähdettyä mukaan. Tässä välissä onkin hyvä mainostaa 6.11. olevaa syyskokousta, jossa valitaan ensi vuoden hallitus. Kannattaa tulla paikalle kuuntelemaan ainakin tarjoilujen vuoksi, jos itse hallitukseen lähtö ei kiinnosta!

Hallitustaipaleeni ei ole Praxiksessa ensimmäinen, vaan olen ollut lukiossa oppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajana, joten osasin jo hieman odottaa millaista toiminta voisi olla. Aiemmasta kokemuksesta huolimatta ainejärjestön hallitustoiminta on antanut (ja ottanut) tavalla, jota en osannut kuvitellakaan. Yleisesti ottaen hallitustoiminta on antanut paljon. Hallitus tuo mukanaan kavereita. Olen tutustunut vanhempien vuosikurssien opiskelijoihin enemmän kuin todennäköisesti olisin ilman hallituspestiä tutustunut. Lisäksi tässä on päässyt tutustumaan myös muiden ainejärjestöjen opiskelijoihin tapahtumissa ja vuosijuhlilla.

Vastuualueeni on ollut hallituksessa tiedotus, ja ennen tätä pestiä en olisi varmaan koskaan kuvitellut tekeväni mitään viestintään liittyvää. Hallituksessa voi siis päätyä kokeilemaan tehtäviä, joita ei itse olisi aiemmin edes miettinyt. Tiedotusvastaavana säännöllistä ”hallitustyötä” on viikoittain, mutta jaettuna tehtävä on hyvin hallittavissa. Tiedotusvastaavana pysyy myös todella hyvin kärryillä sekä oman ainejärjestön, että ISYYn järjestämistä tapahtumista ja aktiviteeteista. Oman vastuualueen lisäksi hallitustaipaleella on tullut ständeiltyä, myytyä lippuja ja haalarimerkkejä sekä suunniteltua ja valmisteltua tapahtumia. Hallituksessa riittää siis monipuolista ja mukavaa hommaa omankin vastuun ulkopuolella.

Ei sovi myöskään unohtaa hallituspestin työelämävaikutuksia. Ainejärjestöhommissa oppii tiimityöskentelyä, vastuunottoa, projektisuunnittelua, viestintää ja muita työelämässä relevantteja työelämätaitoja, joilla pyrkiä erottautumaan muista. Varsinkin järjestöpuolella arvostetaan, ellei jopa vaadita kokemusta järjestötyöskentelystä. Eikä pidä myöskään unohtaa, että hallitustoiminnasta voi saada myös opinopisteitä!

Hyvää syksyn jatkoa ja muistakaa syyskokous!

– Kiira Jyrkilä

 

En kommentoi. En kommentoi. En kommentoi.

Annika Lommi

15.10.2019

Moikka vaan kaikille! Syksy on lähtenyt lennokkaasti käyntiin, ja uusi lukuvuosi on tuonut porukkaamme energisiä fukseja, joihin on ollut ilo tutustua. Viimeistään nyt on hyvä hetki myös vanhempien opiskelijoiden tulla tutustumaan uusiin opiskelijoihin ja starttaamaan tapahtumarikas syksy yhdessä!

Tutustuminen on usein helpompaa lukuvuoden alussa, sillä jälkeenpäin hyviä tilaisuuksia ei tule yhtä paljon. Tutustumisbileet, fuksiaiset sekä fuksisitsit antavat tähän loistavan mahdollisuuden. Ei pidä unohtaa Jokiasemalla järjestettäviä pikkujouluja, joihin on vain pari viikkoa aikaa. Seuraamalla Praxiksen somea ja sähköpostilistaa pysyt kärryillä kaikesta, mitä ainejärjestömme keksiikään toteuttaa.

Juhlissa on tarkoitus on pitää hauskaa yhdessä, joten omaa käytöstä ja omia rajoja on hyvä pohtia etukäteen. Praxiksen bileissä krebailu onnistuu alkoholin kanssa tai ilman, eikä turhia suorituspaineita kannata ottaa. Oma rytmi on sallittua myös ”En kommentoi” -biisin soidessa, sillä jokainen päättää tahtinsa itse. Akateemisen pöytäjuhlan käytöstavat opetellaan sitseillä, eli siitäkään ei tarvitse huolehtia. Ammattilaisten vinkkejä juhlimiseen (ja juhlista selviytymiseen) voi kysellä vanhemmilta opiskelijoilta tai tuutoreilta.

Onnistuneet bailut syntyvät rennosta ilmapiiristä, johon kaikki tuntevat olonsa tervetulleeksi. Pro-juhlija osaa katsoa kaverin perään aina silloin tällöin ja viimeistään, kun pilkku alkaa lähentyä. Lisäksi turvallisen tilan sääntöjä noudattamalla varmistamme, että osaamme pitää järkevät rajat myös hauskanpidossa.

Näillä puheilla toivotan kaikille meille riemukkaita hetkiä Praxiksen tapahtumissa. Nähdään siellä!

– Annika Lommi

 

Syksyn ensimmäinen tervehdys

Mikaela Suomalainen & Jaana Riikonen

23.9.2019

Syksy on saapunut ja sen mukana myös lukuvuoden ensimmäinen Pragma-postaus. Tällä kertaa kirjoitusvuorossa hallituksen rahastonhoitajana toimiva Mikaela ja tiedostusvastaava Jaana. Me molemmat aloitimme nyt kolmannen opiskeluvuotemme eli myös kolmannen ikimuistoisen vuoden Praxiksessa!

Ensinnäkin, fuksit, onnittelut vielä meidänkin puolestamme opiskelupaikasta ja tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme! Fuksiviikot ovat jo takanapäin, mutta vielä tänä syksynä edessä on toinen toistansa mahtavampia tapahtumia, kuten fuksiaiset ja Praxiksen perinteiset pikkujoulut.

PragmameemiToivottavasti opinnotkin ovat lähteneet mukavasti käyntiin, vaikka kaikki saattaakin vaikuttaa aluksi uudelta ja ihmeelliseltä. Opiskelukäytännöt yliopistossa saattavat ensin tuntua oudoilta tai jopa haastaviltakin, mutta jo nyt syksyn aikana ne tulevat varmasti tutuiksi.

Ystävyys- ja kaverisuhteet ovat merkittävässä asemassa yliopistossa jaksamisen kannalta, kavereilta saa tukea vaikealta tuntuvissa hetkissä opintoihin tai vapaa-aikaan liittyen. Monista yliopistossa alkaneista kaverisuhteista saattaa muodostua jopa loppuelämän kestäviä suhteita. Siksi kannattaakin osallistua niin oman ainejärjestön, kuin myös poikkitieteellisiin tapahtumiin ja luoda sitä kautta arvokkaita ystävyyssuhteita sekä verkostoitua.

Vanhempien vuosikurssien opiskelijoilla opinnot jatkuvat niin kohta koittavan kandiaherruksen kuin gradunkin parissa. Meillä syksy on alkanut vauhdikkaasti opintojen ja aikataulujen yhteensovittamisessa, ja edessä onkin suhteellisen kiireinen loppuvuosi. Joulun jälkeen alkaakin kandin tekeminen ja tulevien maisteriopintojen suunnittelu. Eli kiirettä pitää ja pieni jännitys alkaa kurkistella nurkan takaa, mutta kaikesta selvitään yhdessä toinen toisiamme tsempaten!

Toivotamme kaikille praxiiteille ihanaa syksyä ja tsemppiä opintoihin!

– Mikaela Suomalainen & Jaana Riikonen

 

Wabu (ei) lobu

Anri Vesa

14.5.2019

Kirjoitan tätä vapunpäivänä, kello on noin viisi aamulla ja haalarini ovat kastelleet järvivedellä koko rappukäytävän. Varma merkki hyvin sujuneesta illasta Jokkarilla.

Ensimmäinen opiskeluvuosi on ollut varmasti jokaiselle ikimuistoinen ja siihen mahtunut niin bileitä, luentoja kuin suuria tunteitakin, aina ensimmäisen päivän hermostuneesta epävarmuudesta siihen iloiseen hetkeen, kun ymmärrät tuntevasi jokaisen ihmisen Kerubin jonossa.

Vuoteen on mahtunut paljon ja se on ollut täynnä pieniä, mutta suuria hetkiä. Monelle vuosi on varmasti ollut myös välillä raskas ja on tuntunut vaikealta löytää omaa paikkaansa tiiviistä yhteisöstä, joka yliopisto omalla tavallaan on. Kun itse saavuin ensimmäistä kertaa Alkukiville ja katselin pelonsekaisin tuntein ympärillä olevia ihmisiä, pelkäsin suunnattomasti erottuvani joukosta ja jääväni ulkopuolelle kaikesta.

554623D5-B896-4B68-9EC5-C2095EE1272DVuoden aikana olen kuitenkin puhunut kymmenien ihmisten kanssa ja kuullut monta samantapaista tarinaa, kukaan ei ole vielä ensimmäisenä päivänä tai edes ensimmäisenä kuukautena tuntenut olevansa täysin osa kokonaisuutta, vaikka muiden silmiin jokainen on ollut erottamaton osa omaa ryhmää. Moni vanhempi opiskelija on kertonut, että tunne ei häviä välttämättä kokonaan silloinkaan, kun on itse se, jonka kaikki tuntevat. Kuitenkin jokainen luo oman osansa siihen kuvaan, josta yliopistoelämä muodostuu.

Tämän ymmärsin nyt vappuviikolla kun kuljin eri tapahtumissa ja huomasin, että jos joku puuttui porukasta, siitä tultiin kysymään ja jokainen otettiin vastaan kaikissa tapahtumissa osaksi joukkoa – haalareiden väristä tai noppien lukumääristä riippumatta. Vappu ei ole ollut pelkästään tapahtumia, vaan se on ollut onnellinen mielentila.

En varmasti ole ainoa, joka heittäytyy kesän vietäväksi iloisena, mutta myös haikeana siitä, että kulunut opiskeluvuosi on ohi. Monet meistä lähtevät kesäksi ehkä kotipaikkakunnilleen tai kokonaan uusiin seikkailuihin, mutta toivon näkeväni jokaisen uudestaan syksyllä, kertomassa taas tarinoita ja luomassa uusia.

Hyvää kesää!

– Anri Vesa

 

Vuosijuhlan jälkimainingeissa

Hanna Kitunen & Oona Virtanen

8.4.2019

Vuosijuhlaviikko tuli ja meni, mutta mitä siitä jäi käteen? Viime vuoden tapahtumavastaavana ja tämän vuoden vuosijuhlavastaavana voin kertoa, että sitä on tullut muutaman kerran mietittyä että voisihan sen vapaa-aikansa muutenkin käyttää kuin suunnittelemalla bileitä toisen perään. Näin myös vuosijuhlien kohdalla. ”Miksi me taas lähdimme tähän?”, kyselimme Oonan kanssa naureskellen toisiltamme.

hanna2019_fotorKuitenkin tapahtumien kuten juhlien järjestämisessä ja ihmisten yhteen saattamisessa on jotakin sellaista, joka saa tekemään sitä aina uudestaan. On mukava huomata ihmisten viihtyvän tapahtumissa tai ylipäätään saapuvan paikalle – eihän opiskelijan elämä pelkkää puurtamista saa olla! Olen tutustunut järjestelyjen ohessa moniin huipputyyppeihin ja saanut Oonasta ystävän, jollaista en etukäteen osannut odottaa. Ja täytyy muistaa, että emmehän me tälläkään kertaa olleet yksin tässä projektissa. Iloksemme huomasimme, että todella moni oli valmis käyttämään arvokasta vapaa-aikaansa vuosijuhlaviikon tapahtumissa auttamiseen. Muun hallituksen panoksesta puhumattakaan. Iso kiitos teille kaikille vielä siitä!

Mitä viikosta siis jäi käteen? Muistoja, kokemuksia. Olen oppinut paljon itsestäni sekä muista. Jos joskus elämässäni minua pyydetään järjestämään – noh, sanotaanko nyt vaikka häät – niin tuskin se voi yksien vuosijuhlien jälkeen enää hirveän vaikeaa olla! Ainakin tiedän, että asioilla on tapana järjestyä, vaikka välillä tuntuu siltä että koko paketti hajoaa käsiin ja oma elämä siinä sivussa. Loppujen lopuksi tärkein oppi mitä tämän vuoden aikana olen saanut, on se, ettei kaiken tarvitse olla täydellistä ja mokien tekeminen on ihan sallittua. Ei tämä elämä ole niin kovin vakavaa. Toivon, että myös sinä siellä ruudun toisella puolella muistat pitää hauskaa ja saapua jatkossakin tapahtumiimme!

– Hanna Kitunen

Vuosijuhlista on jo ehtinyt vierähtää tovi ja senpä takia onkin hauskaa muistella kulunutta alkukevättä sekä sen sisältämää vuosijuhla-arkea. Näin vuosijuhlavastaavan silmistä katsoen nimittäin vuosijuhlat ennen kaikkea tulivatkin osaksi arkea lukuisten suunnittelupalavereiden ja jatkuttavan aikatauluttamisen kautta. Niistä huolimatta mieleen jäävät kuitenkin ennen kaikkea mukana olleet ihmiset, ikimuistoiset yksittäiset hetket sekä itse juhlahumu kokonaisuudessaan.

oona2019_fotor

Mahtavaa olikin se, kuinka sekä järjestämään että juhlimaan lähti suuri joukko ihmisiä ja se jos mikä teki vuosijuhlasta Praxiksen juhlan. Vuosijuhlaviikkoa ja ylipäätään ainejärjestötoimintaa kuvaakin mielestäni sana yhteistyö, jota saimme toteuttaa monipuolisesti ainejärjestöjen, alumnien, kunniavieraiden, sitsikansan sekä oman ainejärjestömme voimin. Yhteisöllisyys ja yhteistyö ovatkin itselleni tekemisen ydintä ja niiden kautta olen saanut pitkälle kantavia muistoja, jotka tekevät tapahtumien järjestämisestä ehdottomasti kaiken arvoista. Olenkin sitä mieltä, että olen päässyt kokemaan paraatipaikalta osallistumisen kannattavuuden sekä sen totuuden, että yliopisto on paljon muutakin kuin opiskelua.

Hanna kirjoittikin siitä, kuinka välillä pohdimme sitä, miten ihmeessä olimme lupautuneet vuosijuhlaprojektiin. Tuota kysymystä tuli tosiaan pohdittua muutamaan otteeseen kevään aikana, mutta näin jälkikäteen ajateltuna en muuttaisi päätöstäni mukaan lähtemisestä. Koenkin, että saimme ehdottomasti enemmän kuin mitä annoimme. Alkukevät oli ikimuistoista aikaa ja jätti muistoksi hauskoja hetkiä Hannan ja muiden järjestäjien kanssa sekä tietyisti onnistuneet vuosijuhlat. Iso kiitos siis keväästä ja vuosijuhlista Hannalle, koko järjestäjäporukalle sekä juhlavieraille. Tästä on hyvä jatkaa Praxiksen juhlavuotta ja katsoa mitä se tuo tullessaan! Keväisin terveisin,

– Oona Virtanen

 

Mitkä vujut, mikä sillis?

Kalevi Hämäläinen ja Elli Laine

12.2.2019

Praxiksen 32-v. vuosijuhlat lähestyvät kovaa vauhtia. Jos kysyt vanhemmalta opiskelijalta, että minkälaisia tapahtumia ne ”vujut” oikein ovat, vastaus on todennäköisesti, että ne vujut ovat ”akateemiset pöytäjuhlat”. Aivan. Jos syntymäpäiväjuhlissa juhlitaan syntymäpäiviä, niin pöytäjuhlissa juhlitaan varmaan sitten pöytiä? Ja mitäs se akateemisuus tässä yhteydessä tarkoittaa, pitääkö puhuessa muistaa lähdeviitteet? Kuten arvata saattaa, näinhän ei ole asian laita. Käsite ”akateeminen pöytäjuhla” ei siis kerro oikeastaan mitään vuosijuhlien sisällöstä vuosijuhlia kokemattomalle.

IMG_5890

Olin itse abiturientti, kun olin Praxiksen 30-v. vuosijuhlilla. Vuosijuhlat olivat saksan ylioppilaskirjoituksia edeltävänä viikonloppuna, enkä kyllä olisi keksinyt parempaa irtiottoa tiukan opiskelurupeaman jälkeen. Lukiolaisen silmin vuosijuhlat vaikuttivat hyvin yhteisölliseltä tapahtumalta, jossa ainejärjestön jäsenet seuralaisineen ja erinäiset kutsuvieraat juhlivat keskenään syöden hyvin, laulaen yhteislauluja ja pitäen puheita. Puheet olivat innostavia ja mielenkiintoisia; niitä saatiin kuulla niin laitoksen henkilökunnalta kuin opiskelijoiltakin. Yhteislaulut muodostuivat mm. sitsilauluista sekä Karjalaisten laulusta, minkä lisäksi kuultiin myös erillisiä musiikkiesityksiä. Ruoka oli huomattavasti parempaa kuin mitä opiskelijana tulee yleensä syötyä ja pöytäseurueen kanssa käytiin mielenkiintoisia keskusteluja.

Näin itse koin vuosijuhlat, silloin vielä aivan ulkopuolisena kaikesta yliopistoon ja ainejärjestötoimintaan liittyvästä. Muut yksityiskohdat ja etikettisäännöt sain kuitenkin tietooni etiketti-illassa, joka järjestetään tänäkin vuonna ennen varsinaisia vuosijuhlia. Sen vuoksi en kerrokaan niistä tässä sen enempää, vaan kehotan kaikkia kirjaamaan kalenteriin etiketti-illan maanantaille 4.3. klo 18.00 AU206:ssa. Nähdään siis siellä!

– Kalevi Hämäläinen

Sillis eli akateeminen silliaamiainen on vuosijuhlien jälkeen alkava koko päivän kestävä spektaakkeli. Tarjolla on nimensä mukaan silliä, mutta myös sopivampaa darraruokaa usein löytyy. Vaikka ruokaakin on tarjolla, on silliksen päätehtävä olla vuoden kohokohta Wapun jälkeen. Omat silliskokemukseni vaihtelevat rauhallisesta brunssista aamu viiden jatkoihin mr. Elämänpelin kanssa.

Sillis2017Vuonna 2017 Praxiksen sillikseltä ei menoa ja vilskettä puuttunut. Jatkojen jatkot vaihtuivat rohkeimpien osalta aamuyöllä silliksen etkoiksi ja vahvimmat selviytyjät taistelivat sillikseltä Hehkujen pilkkuun asti. Silliksellä kaljaakaan ei riittänyt sankareiden janon sammuttamiseen, vaan beerbongia pelattiin raa’alla viinalla. Väsyneempi porukka vetäytyi syömisen jälkeen pois musiikin sykkeestä rentoutumaan pehmoisille sohville.

Sillis on siis ainejärjestön juhla/brunssi/häppening, jossa pukeudutaan tai ei pukeuduta teeman mukaisesti. Juhlitaan tai nautitaan elämästä, nuoruudesta ja ainejärjestön vuosijuhlien loppuhuipennuksesta.

– Elli Laine

 

Vuoden 2019 hallituksen esittely

28.1.2019

anni2019_fotor

Moikka! Mie oon Anni, kolmannen vuoden yhteiskuntapolitiikan opiskelija, ja tänä vuonna oon hypännyt Praxiksen puheenjohtajan saappaisiin. Tän vuoden tärkeitä teemoja hallituksen toiminnassa ovat muun muassa Praxiksen 32-vuotissynttärit ja vuosijuhlat maaliskuussa, Sosiaalipolitiikan päivät lokakuussa sekä ympäri vuoden se, että jokaisella teillä praxislaisella olisi hyvä ja tervetullut olo meidän ainejärjestöön, ja tapahtumiin olisi helppo lähteä mukaan. Omissa opinnoissani taas tavoitteena olisi saada tänä keväänä kandin tutkielma kasaan ja paperit ulos ennen joulua, joten vuodesta on varmasti tulossa kiireinen. Onneksi meillä on kuitenkin kasassa ihan mahtava ja idearikas hallitus, joka on valmis tekemään töitä kaikkien praxiittien parhaaksi. Jos tulee mitä tahansa kysyttävää niin laita sähköpostia tai nykäise hihasta, jäsenistön kommentit ja ideat ovat meille aina tärkeitä! Toivottavasti törmäillään tapahtumissa! – Anni Spoof

oona2019_fotor

Moikka kaikille! Olen Oona ja näin toisen hallituskauteni alkaessa astun Praxiksen varapuheenjohtajan ja samalla Kerubi-vastaavan saappaisiin – töitä siis tulee riittämään ja tartunkin niihin innolla. Pääasiassa alkukevääni kuluu vuosijuhlien järjestämisen merkeissä ja toivonkin, että moni praxislainen saapuu juhlistamaan 32 vuotta täyttävää ainejärjestöämme. Tarkoituksena on tehdä tästä loistava juhlavuosi ja kehittää Praxiksen toimintaa nyt uuden hallituksen voimin. Tervetuloa siis mukaan osallistumaan, ideoimaan ja pitämään hauskaa ainejärjestömme parissa! – Oona Virtanen

pauliina2019_fotor

Hei kaikki! Olen Pauliina ja minun ensimmäinen hallituskauteni onkin käynnistynyt iloisissa tunnelmissa. Minun toimenkuvani hallituksessa ovat sihteeri sekä alumnivastaava. Sihteerinä pidän huolen, että hallituksen pöytäkirjat ovat selkeitä ja kattavia jäsenistölle lukea. Alumnivastaavana toimin yhdyshenkilönä arvokkaiden Praxiksen alumnien ja nykyisten opiskelijoiden välillä. Ota minuun siis rohkeasti yhteyttä vaikka hallituksen sähköpostin kautta alumniasioissa tai jos pöytäkirjoista tulee kysyttävää. Vuodesta on tulossa huikea, joten tapahtumissa nähdään! – Pauliina Pohjanen

mikaela2019_fotor

Moi! Olen Mikaela (usein myös Miksu) ja toimin Praxiksen hallituksen rahastonhoitajana. Tämä on ensimmäinen vuoteni hallituksessa, ja odotan innolla uusia haasteita ja kokemuksia. Heti keväällä riittää tekemistä vuosijuhlien ja vappuviikon sekä muiden tapahtumien parissa. Tehtävääni kuuluu Praxiksen taloudesta ja jäsenrekisteristä huolehtiminen. Jos teille tulee kysyttävää esimerkiksi jäsen- tai toimintamaksuihin liittyen, ottakaa rohkeasti yhteyttä minuun! – Mikaela Suomalainen

annika2019_fotor

Heipsan! Olen Annika, Praxiksen uusi edunvalvontavastaava. Aloitin yhteiskuntatieteiden opinnot toissa vuonna ja luen nyt sivuaineena oikeustiedettä. Opiskelijoiden edunvalvonta kiinnosti minua jo ensimmäisenä vuotena sen verran, että hakeuduin mukaan ISYYn edustajiston toimintaan. Sillä tiellä ollaan edelleen! Näitä kokemuksia on mukava päästä hyödyntämään nyt myös ainejärjestötasolla Praxiksessa. Pysytään kuulolla! – Annika Lommi

hanna2019_fotor

Heipsan! Olen Hanna ja nyt toista vuotta Praxiksen hallituksessa. Toimin tänä vuonna ainejärjestömme yhteistyö- ja Back to School -tavaramerkkivastaavana sekä yhdessä Oonan kanssa vuosijuhlavastaavana. Alkuvuosi meneekin osaltani tiiviisti vuosijuhlien järjestelyissä, kun Praxiksen 32-vuotista taivalta juhlitaan maaliskuussa Ravintola Sulossa. Ja mitä olisivatkaan vuosijuhlat ilman kokonaista vuosijuhlaviikkoa! Yhteistyövastaavana pidän huolen siitä, että tieto hallituksen ja Praxiksen yhteistyöjärjestöjen SYY-Joensuun, SoPop!:n ja Westermarck-seuran opiskelijoiden WOP:n välillä liikkuu jouhevasti. BTS-tavaramerkkivastaavana toimialueeseeni kuuluu käytännössä myös vahtia sitä, ettei kukaan Suomessa käytä luvatta voittoa tavoittelevissa tapahtumissa meille rekisteröityä tavaramerkkiä ”Back to School”. (Saa vinkata allekirjoittaneelle, jos bongaa tällaisia jossain.) Uskon, että meillä on jälleen tapahtumantäyteinen vuosi edessämme. Törmäillään yliopistolla! – Hanna Kitunen

jaana2019_fotor

Moikka! Olen Jaana, hallituksessa nyt toista vuotta. Tällä kertaa hoidan tiedotusvastaavan pestiä yhdessä Kiiran kanssa. Tiedotus on tärkeä osa ainejärjestötoimintaa, koska pitäähän jäsenistön saada tietää, mitä ainejärjestössämme tapahtuu. Olenkin innokkaasti lähdössä kehittämään Praxiksen tiedotusta paremmaksi. Tulossa on mukava vuosi! – Jaana Riikonen

kiira2019_fotor

Olen Kiira ja olen ensimmäistä kauttani Praxiksen hallituksessa. Toimin toisena tiedotusvastaavana ja vastuullani on toisen tiedotusvastaavan Jaanan kanssa sosiaalinen media sekä sähköpostilista. Olin jo lukiossa oppilaskunnan hallituksessa, joten erilaiset hallitushommat ovat minulle jo entuudestaan tuttuja. Odotan pääseväni järjestämään ja kehittämään yhdessä muiden hallituslaisten kanssa ainejärjestömme toimintaa mahdollisimman monipuolisesti. – Kiira Jyrkilä

maria2019_fotor

Hei kaikki! Tämä on ensimmäinen vuoteni Praxiksen hallituksessa ja toimin kansainvälisyys- ja tuutorivastaavana. Kv-vastaavana tahdon kehittää pysyvät toimintatavat alamme vaihto-opiskelijoiden ja ainejärjestön välille ja kehittää englanninkielistä viestintää, jotta vaihtareilla olisi mahdollisimman matala kynnys tulla tapahtumiimme ja toimintaamme. Tuutorivastaavana toimin Praxiksen uusien tuutoreiden ja hallituksen välikätenä. Olen innoissani hallitushommista ja toivonkin, että onnistumme järjestämään jokaiselle teistä jotakin mieluista ja että tapahtumissa tullaan näkemään mahdollisimman paljon uusia tyyppejä!  – Maria Roivas

kalevi2019_fotor

Moi! Olen Kalevi ja toimin tämänvuotisessa Praxiksen hallituksessa Pragman päätoimittajana. Vastuualueeseeni kuuluu Pragma-blogin ylläpito, minkä lisäksi vastaan muiltakin osin Praxiksen nettisivujen päivittämisestä. Tuleva vuosi tulee sisältämään paljon kaikenlaista ohjelmaa, niin perinteistä kuin uuttakin, joista varmasti riittää ajatuksia jaettavaksi Pragmankin puolelle. Jos sinulla on lisäksi mielessäsi jokin aihe, josta haluaisit itse kirjoittaa Pragmaan, ole ihmeessä yhteydessä nettisivujen ”ota yhteyttä” -osion kautta tai jos törmäät minuun yliopistolla. Tervetuloa siis lukemaan, mitä tuleva vuosi pitää sisällään! – Kalevi Hämäläinen

anri2019_fotor

Olen Anri ja opiskelen ensimmäistä vuotta yhteiskuntatieteitä. Häärin hallituksessa projektivastaavana ja odotan jo innolla tulevia tapahtumia ja erityisesti niiden järjestämistä, vaikka rehellisyyden nimissä myönnän myös jännittäväni tulevaa vuotta. Tulkaa juttelemaan ja ehdottamaan ohjelmaa, luodaan yhdessä unohtumaton vuosi! – Anri Vesa

perttu2019_fotor

Terve! Olen Perttu ja toimin Praxiksen liikuntavastaavana vuonna 2019. Opinnot olen aloittanut 2018, joten edustan vielä toistaiseksi opiskelijoiden tuoreinta saapumiserää. Harrastuksiini kuuluu aktiivinen salilla käynti ja säännöllisen epäsäännöllinen säbä. Pelaan myös jenkkifutista Kuopio Steelersissä ja tähän mennessä ei ole vielä ollut urheilulajia, mitä en ainakin kokeilisi. Vuodesta 2019 pyrin järjestämään mahdollisimman liikunnantäyteisen. Joten jos mieleesi tulee laji, jota haluaisit kokeilla, ole rohkeasti yhteydessä! Pyrimme järjestämään eri lajikokeiluja mahdollisuuksien mukaan. – Perttu Pajunen

 

Väistyvän puheenjohtajan viimeiset sanat

Susanna Remes

19.12.2018

Päädyin mukaan Praxiksen toimintaan hieman vahingossa. Kaikki alkoi siitä, kun vuonna 2015 syyskokouksessa nostin käteni ilmaan oikeaan aikaan ja tulin valituksi Praxiksen hallitukseen. Suoraan sanottuna en tuolloin täysin tiennyt mihin oli tultu lähdettyä mukaan. Tätä matkaa on jatkunut aina tähän päivään saakka.

Olen istunut Praxiksen hallituksessa näiden kolmen vuoden aikana yhteensä 1 095 päivää. Taakse on kertynyt kymmenittäin hallituksen kokouksia ja lukemattomia erilaisia tapahtumia.  Vuosien aikana on opeteltu mm. kokouskäytäntöjä, suurien ja pienien tapahtumien järjestämistä sekä tankattu yhdistyslakia. Praxiksen kautta olen saanut uusia taitoja, unohtumattomia kokemuksia, mutta ennen kaikkea paljon uusia ihmisiä elämääni. Praxiksen eteen on tullut myös matkustettua satoja kilometrejä, aina Suomenlahden toiselle puolelle saakka.

Tässä vaiheessa onkin siis turvallista sanoa, että on tullut minun aikani jatkaa eteenpäin. Elämää on myös Praxiksen jälkeen, tai näin ainakin väitetään.

Kulunut vuosi on ollut yksi elämäni opettavaisimmista. Haluankin kiittää vuoden 2018 Praxiksen hallitusta kuluneesta vuodesta. Kulunut vuosi on ollut erittäin muistorikas, mutta hetkittäin myös rankka. Yhdessä olemme jakaneet niin onnistumiset ja ilot, kuin eteen tulleet haasteetkin. Haluan kiittää teitä kaikkia, että olitte rohkeita ja lähditte mukaan hallitustoimintaan. Toivottavasti kulunut vuosi on ollut yhtä antoisa ja opettavainen teille, kuin se on ollut minulle.

Praxikselle valittiin marraskuussa uusi hallitus vuodelle 2019. Toivotan Praxiksen uudelle hallitukselle onnea ja menestystä ensi vuoteen. Tulette ensi vuonna vuodattamaan Praxiksen eteen verta, hikeä ja hieman kyyneliäkin. Kaikki tämä tulee kuitenkin olemaan sen arvoista. Uskaltakaa kokeilla, uskaltakaa tehdä ja uskaltakaa myös olla oma itsenne. Ensi vuosi tulee olemaan yksi elämänne upeimmista ja tapahtumarikkaimmista. Ottakaa tästä mahdollisuudesta kaikki irti.

Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin.

Kiitos ja näkemiin!

Susanna
Vuoden 2018 puheenjohtaja

 

Yhden aikakauden loppu

Eetu Rantala

23.11.2018

Praxikselle valittiin keskiviikkona 14.11. uusi hallitus vuodelle 2019. Itse en enää ensi vuonna jatka hallituksessa. Oma kahden vuoden hallitustaival on ollut pitkä ja antoisa. Nopealla miettimisellä siihen on kuulunut parisenkymmentä Praxiksen järjestämää tapahtumaa, parisenkymmentä kauppareissua, kuusitoista hallituksen kokousta, kymmeniä tunteja kirjanpitoa, neljät järjestöpäivät sekä muutama lipunmyyntikerta. Kaiken edellä mainitun lisäksi olen päässyt hallitustoiminnan avulla tutustumaan uusiin ihmisiin niin Praxiksesta kuin muistakin ainejärjestöistä. Vaikka hallituksessa työtä on ollut riittämiin, on aikaa jäänyt myös muulle. Olen kerennyt käymään myös erilaisissa ainejärjestön ulkopuolisissa tapahtumissa ja opinnotkin ovat koko ajan edistyneet.

Suurin osa omasta hallitustyöskentelystäni on mennyt kirjanpidon parissa, mutta mahtuu tekemisen lomaan myöskin hauskoja hetkiä. Rahastonhoitajan kaudestani muistan elävästi mm. kaupassakäynnin ihanuuden. Praxiksen täyttäessä 30 vuotta, kävimme hankkimassa tarvikkeita vujuviikon tapahtumiin, jolloin haasteeksi muodostui mahduttaa kolme täyttä ostoskärryllistä tavaraa henkilöautoon. Kassatyöntekijälläkin oli naurussa pidättelemistä, kun ostosten loppusumma kohosi yli seitsemänsadan euron ja kuitti oli niin pitkä, että lompakkoon sitä oli turha yrittää mahduttaa.

Vaikka vuosi alkaakin olla loppumaisillaan, ei vielä ole aika heittäytyä joulun viettoon. Praxis tarjoaa vielä aktiviteetteja harmaisiin syyspäiviin. Lajikokeilu on tulossa tiistaina 27.11. ja lajina on tällä kertaa kuplafutis. Myöskin kahvivuorot jatkuvat tiistaisin aina 4. joulukuuta saakka. Muistakaahan hyödyntää mahdollisuus nauttia Praxislaisten erinomaisesta seurasta sekä ilmaisesta kahvista.

Toivotan vielä onnea uudelle hallitukselle. Vaikka oma hallitustyöskentelyni loppuu vuodenvaihteessa, tulen edelleenkin jatkamaan Praxiksen tapahtumissa käymistä.

Hauskaa loppuvuotta toivottaen

Eetu, Praxiksen rahastonhoitaja

5 kysymystä alumnille -palsta

07.11.2018

Hanna Varis (o.s. Saastamoinen), fuksi vuosimallia 1999

1. Missä työskentelet tällä hetkellä?

Olen Kelassa hankepäällikkönä. Teemme tietojärjestelmiä suunnitteilla olevan sote-uudistuksen valinnanvapautta varten. Kela-ura on jatkunut jo vuodesta 2005 alkaen.

2. Miten hyödynnät yhteiskuntatieteellistä osaamistasi työtehtävissäsi?

Yhteiskuntatieteellinen osaaminen on taustalla kaikessa, mutta kovin konkreettisetsi se ei näy arkityössäni. Suurin hyöty koulutuksestani näkyy kykynä käsitellä suuria asiakokonaisuuksia ja suhteuttaa niitä toisiinsa sekä kykynä kyseenalaistaa eri lähteistä saatuja tietoja. Hankepäällikkönä vastaan sekä tietojärjestelmäprojekteista että sidosryhmäyhteistyöstä. Lisäksi työhöni kuuluu esimerkiksi talous- ja resurssisuunnittelua sekä raportointia. Yhteiskunnallinen kiinnostus ja ymmärrys sosiaalisektorin toiminnasta on osittain myös opintojen myötä saatua.

3. Kerro kaksi hyödyllisintä asiaa, joita opiskelut ovat antaneet sinulle?

Kiinnostuksen sosiaalipolitiikkaa kohtaan ja ymmärryksen siitä, miten hallinto toimii. Toiseksi vastaan, että sain tutkinnon. Nyt kun valmistumisesta on niin kauan, työelämässä opitut asiat ovat joka tapauksessa vahvemmin mielessä. Tutkinto siis oli jonkinlainen pohja, jolle uraa voi rakentaa. Todennäköistä on, että opin enemmän vapaa-ajan jutuista kuin opiskelusta, koska olin aktiivinen esim. ainejärjestössä ja ylioppilaskunnassa.

4. Minkä neuvon antaisit vielä opiskeleville praxiiteille?

Nuorena kannattaa käyttää aikaa itsensä etsimiseen ja maailman selittämiseen. Mielestäni myös bailaaminen on olennainen osa opiskelemista. Kannattaa nauttia vapaudesta silloin kun pystyy, koska työelämä ja perheellistyminen ovat paljon sitovampia elämänvaiheita. Verkostoituminen on hyödyllistä, koska opiskelukaverit saattavat tulevaisuudessa olla työympyröissä yhteistyökumppaneita.  Praxislaisesta voi saada myös samanhenkisen puolison, kuten itselleni on käynyt, joten opiskelukavereita kannattaa katsella myös sillä silmällä.

5. Ikimuistoisin Praxismuistosi?

Kaikki ne bileet ja matkat. En pysty erittelemään, kun se oli niin muistorikasta aikaa.

Pasi Huttunen, fuksi vuosimallia 2003

1. Missä työskentelet tällä hetkellä?

Pitkän toimittajarupeaman (mm. Karjalainen, Uljas) jälkeen olen päätynyt tiedeviestinnän pariin. Työskentelen ALL-YOUTH-nuorisotutkimushankkeessa vuorovaikuttajan tittelillä. Työ pitää sisällään kaikenlaista somettamisesta, graafisesta suunnittelusta, policy briefien kirjoittelusta ja blogitekstien editoimisesta poliitikkojen kontaktointiin ja yhteistyöverkostojen rakentamiseen sekä niiden nuorten kanssa puuhaamiseen. Sivuhommana on muutaman muun tekijän kanssa isyysaiheinen Lapselliset miehet -blogiyhteisö.
Kirjoitan lisäksi kirja-, musiikki-, leffa ja teatterikritiikkiä eri julkaisuihin.

2. Miten hyödynnät yhteiskuntatieteellistä osaamistasi työtehtävissäsi?

Työssäni hyödynnän sitä suoraan ja konkreettisesti. Ymmärrys yhteiskunnan rakenteista, siitä, kuinka me tätä yhteistä todellisuuttamme rakennamme ja millaiset valtasuhteet sitä määrittelevät on nykyisen vaikuttajaviestintätyöni ydinosaamista kun yritämme purkaa nuorilta osallistumisen esteitä ja selvittää heidän käsityksiään kestävästä kehityksestä.
Lapselliset miehet -blogimme on melko suoraa jatkoa siitä, mihin isyyden tuotantoa käsittelevässä gradussani jäin ja kaikeksi yllätykseksi blogimme sai heti myös Lapsen maailma -lehden yhteistyökumppaniksi. Olemme paitsi merkittävä tekijä alan keskustelussa myös tienaamme sillä jonkin verran.
Julkaisimme myös isyysaiheisen kirjan.

3. Kerro kaksi hyödyllisintä asiaa, joita opiskelut ovat antaneet sinulle?

Hyvän pohjan yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtämiseen ja hyvät tiedonhankintataidot.

4. Minkä neuvon antaisit vielä opiskeleville praxiiteille?

Ensiksi kokreettinen täsmäohje: nyt kun teillä ainakin vielä on laadukas ylioppilaslehti Uljas käytettävissänne, menkää sinne opettelemaan journalismin ja hyvän kirjoittamisen perusteet. Ne taidot ovat hyödyksi melkein hommassa kuin hommassa ja ehkä etenkin yhteiskunta-alan hommissa tätä nykyä.

Sitten laveampaa: ulosmitatkaa täysimääräisesti kaikki se akateeminen vapaus, mitä yliopistossa vielä on jäljellä. Se voi vaatia vähän omapäisyyttä, mutta silti.
Älkää verkostoituko vaan kohdatkaa ihmisiä.
Älkää suunnitelko uraa vaan eläkää nyt.
Tehkää itsellenne tärkeitä asioita.

Ja tämä on tärkeää: lähtekää vaihtoon ulkomaille jos se yhtään mitenkään on mahdollista.

5. Ikimuistoisin Praxismuistosi?

Johonkin pahimmasta vimmasta jo rauhoittuneiden juhlien aamuyöhön Krakovassa, Vilnassa, Vuokkiniemellä, Penttilässä, Auroran takkahuoneella tai Pursiseuran huvilalla se liittyy. Illan aikana kaikesta yhteisestä, huonoista vitseistä ja hellästä vittuilusta rakentunut pienoiskulttuuri on tasoittanut tien syvällisiin keskusteluihin. Praxis oli minulle yhteisö, jonka varassa saattoi opetella, seikkailla ja hölmöillä turvallisesti.

Ari J. Tervashonka, alunperin filosofian fuksi 2007 vuosimallia.

1. Missä työskentelet tällä hetkellä?

Teen väitöstutkimusta historian alalla, Fysiikan kehityshistoriaa ja tietyssä mielessä tieteenfilosofiaa. Tutkimuksessani käsitellään myös systemaattisen analyysin kehittämistä menetelmänä.

2. Miten hyödynnät yhteiskuntatieteellistä osaamistasi työtehtävissäsi?

Varsinaisesti en suoraan. Näiden aiheiden hyödyntäminen tulee kyseeseen politiikassa, erilaisissa julkaisuissa kuten kolumneissa, kannanotoissa ja suunnitelmapapereissa.

3. Kerro kaksi hyödyllisintä asiaa, joita opiskelut ovat antaneet sinulle?

Ehkä näitä voisi miettiä periaatteina pikemminkin kun asioina.

Ensimmäinen on että jos annetaan vaatimukset x, esim kurssien suorituksissa tee aina omat vaatimukset ja pyri keskiarvoisesti ylittämään vaatimukset.
Toisin sanoen älä ole curriculumin orja.

Toinen periaate on, että kannattaa etsiä aina uusia tulokulmia, aiheita ja pitää mieli jatkuvasti työstössä.
Elämäntapahtumat, motivaatiot, fiilikset jne. voivat vaihdella, mutta on tehokkaampaa vain tehdä.
Tehdyt asiat kuitenkin muodostavat pidemmällä ajalla enemmän positiivisia mielikuvia itselle omasta elämästä.
Eli toisin sanoen tee pitkäjänteisesti tai älä tee ollenkaan.

4. Minkä neuvon antaisit vielä opiskeleville praxiiteille?

Kirjoita Uljaaseen, tee kehitysehdotuksia (ne kerkeävät ehkä vaikuttamaan opintojesi lopussa).
Ja, lue allekirjoittaneen Lyhyt akateeminen erityisperehdytys. Olisin jo tohtori jos olisin saanut ebookin tiedot opintojeni alkuvaiheessa.

5. Ikimuistoisin Praxismuistosi?

Parhaimpia muistoja on ehkä Seppo Sajaman 60-vuotisseminaari, jossa oli erinomaisia esittäjiä ympäri Suomea. Filosofian alan luennot ja seminaarit olivat aina dialogisia, ei monologeja.

 

Ajatuksia syksystä

Jaana Riikonen

23.10.2018

Syksy alkaa olla jo pitkällä. Ensimmäiset tentit ja deadlinet ovat jo takanapäin, mutta eiköhän muutama lisää ole itse kullakin tulossa. Tiukat aikataulut yhdistettynä lisääntyvään pimeyteen ja ylipäätään ympäristön ankeuteen voivat aiheuttaa mielialan laskua, joka myös kaamosmasennuksena tunnetaan.

Henkilökohtaisesti olen aina ottanut raskaasti muutoksen kesästä kohti talvea. Tästä johtuen kuitenkin myös toimintasuunnitelma syksyn varalle löytyy jo valmiina. Pyrin raahautumaan päivänvaloon useammin, sekä arjen kiireiden keskellä löytämään aikaa rakkaille harrastuksille. Yksin murjottamaan ei myöskään kannata jäädä, vertaistukea löytyy varmasti jokaisen tuttavapiiristä. Edellisillan romahtamiset voi käydä läpi vaikkapa kaverin kanssa Carelian ruokajonossa. Myös kirkasvalolampun olen tänä syksynä todennut (kirjaimellisesti) loistavaksi hoitotavaksi, eikä yksikään aamu ala enää ilman sitä.

Ei syksy kuitenkaan pelkkää lisääntynyttä surkeutta ole. Uudet ja vanhat tutut piristävät kukin tavallaan arkea. Vaikka opiskeluarjen stressi ja kaaos tympii välillä pahastikin, sitä muistaa, että on päässyt opiskelemaan itseään oikeasti kiinnostavaa alaa, ja tulevaisuudessa saattaa päästä tekemään merkittäviäkin parannuksia ympäröivään yhteiskuntaan. Ai niin, ja onhan meillä pikkujoulutkin vasta tulossa!

Toivotan teille kaikille oikein ihanaa ja onnellista loppusyksyä ❤

Jaana, liikuntavastaava

Tervehdys SYY-Joensuulta!

Aleksi Laaksonen

04.10.2018

Opiskelijasyksy on jo kovassa vauhdissa kampuksella. Syksyn myötä myös SYY-Joensuu on suunnannut katseensa kohti tulevaa lukukautta, joka onkin täynnä mahtavia tapahtumia!

Niille, jotka eivät ole vielä meistä kuulleet, Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry on jokaisen valtio-, yhteiskunta- tai hallintotieteitä opiskelevan oma etujärjestö. SYYllä on kahdeksan paikallisjärjestöä eri puolilla Suomea, joista yksi on Joensuussa toimiva SYY-Joensuu. SYY-Joensuuhun kuuluu Legion, Tombolon ja Praxiksen edustamat oppiaineet. Toimintamme keskiössä ovat yhteiskunnallisen alan opiskelijoiden edunvalvonta sekä työelämätietoisuuden kasvattaminen, johon liittyen järjestämme työelämäaiheisia tapahtumia. Lisäksi toimintaamme kuuluu myös rennompia illanviettoja ja muuta mukavaa yhteisöllistä tekemistä.

Syksyyn mahtuu monenlaista tapahtumaa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Keskiviikkona 10.10 järjestämme viini- ja juusto teemaisen uusien illan yliopistolla Metrian tiloissa. Luvassa on rentoa hengailua ja tietoa järjestömme toiminnasta. Tervetulleita ovat uusien lisäksi myös vanhemmat SYYn toiminnasta kiinnostuneet opiskelijat. Tapahtumaan voit käydä tutustumassa Facebookissa nimellä SYY-Joensuun viini- ja juustoilta.

Yksi vuoden kohokohdista eli valtakunnalliset SYYspäivät järjestetään tänä vuonna 19.-21.10 Turussa. Syyspäivät ovat vuosittain järjestettävä yhteiskunta-, valtio- sekä hallintotieteitä opiskeleville tarkoitettu työelämä- ja koulutustapahtuma. Ohjelmassa tänä vuonna on mm.  yhteiskuntatieteellisiin aiheisiin pureutuvia luentoja sekä erilaisia työpajoja ja puheenvuoroja. Iltaohjelmassa on luvassa sitsit Turun Saaristobaarissa ja päivät päättää perinteinen silliaamiainen. Ilmoittautuminen sulkeutuu 9.10, joten vielä ehtii mukaan kerryttämään työelämätietoutta ja verkostoitumaan oman alan opiskelijoiden kanssa. Lisätietoja päivistä löytyy omasta Facebook-tapahtumasta SYYspäivät 2018 ja Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat ry:n nettisivuilta.

Lisäksi järjestämme kuukausittain työpaikkavierailuja Joensuun seudulla toimiviin organisaatioihin, jotka tarjoavat työllistymismahdollisuuksia aloiltamme valmistuneille. Seuraava on tulossa tämän kuun aikana. Pysy siis kuulolla!

Hyvää syksyä ja toivottavasti nähdään tulevissa tapahtumissa! Jos et vielä seuraa meitä somessa niin käy tykkäämässä Facebook-sivustamme ja seuraamassa meitä Instagramissa. Löydät meidät nimellä @syy_joensuu

Aleksi Laaksonen, SYY-Joensuun puheenjohtaja

 

Kirje fukseille

Elli Laine

19.09.2018

Syyskuun alku tarkoittaa aina opiskelijalle jotain uutta. Uudet opiskelijat tulevat kampukselle, uudet kurssit alkavat ja pitäisi tutustua uusiin ihmisiin. Uudet asiat eivät aina ole helppoja ja uusien asioiden käsittely vaatii aina oman henkisen voimavaransa. Haluankin kirjoittaa tämän viestiksi vanhemmalta opiskelijalta fukseille tai kaikille, jotka tuskastelevat uusien asioiden parissa. Fuksiviikot tai fuksivuosi itseasiassa kokonaan ovat yksi elämän antoisimmista ajanjaksoista. Fuksivuosi pitää sisällään kaikenlaisia tunteita iloa, surua, naurua ja stressiä. Ensimmäiset tentit voivat aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta. Se kuitenkin kuuluu asiaan. Samoja tunteita pääsee käsittelemään palauttaessaan kandia Turnittiin ja kun joku sukulainen kysyy sen kaikista pelätyimmän kysymyksen ”mikä sinusta tulee, kun valmistut”.

Ensimmäisenä vuonna koko yliopistomaailma voi tuntua vieraalta. Muistan vieläkin yliopiston ekat päivät, jolloin tuntui, että informaatiota jaettiin lappu lapun perään ja joka ilta oli joku tapahtuma, jossa olisi tutoreiden mukaan kyllä hyvä olla paikalla. Fuksiviikkojen jälkeen ensimmäinen asia mitä kaipasin, oli noin kolmen päivän unet. Tapahtumat olivat kuitenkin fuksiviikkojen suola. En muista fuksivuodelta talouspolitiikan luentoja, vaan sen kuinka lauloimme torilla Sata salamaa lähes koko vuosikurssimme kanssa. Tapahtumat voivat myös tuntua vaikeilta ja raskailta, jos ei ole niin kuin Jodelissa sanottiin sosiaalinen alkoholisti. Itse en tunnista kuvailusta itseäni, mutta silti löysin ympärilleni mukavia ihmisiä ja oikeita ystäviä. Kaikki oikeastaan vain sen takia, että uskalsin astua pois omalta mukavuusalueeltani, jutella tuntemattomille ihmisille ja lähteä mukaan toimintaan. Vanhemmat opiskelijat osaavat auttaa esimerkiksi valmistumista koskevissa kysymyksissä ja klo 8 aamuluennoillekin on paljon helpompi raahautua, jos vastassa on muutama tuttu naama. Joten lähtekää mukaan toimintaan, osallistukaa tapahtumiin, heittäytykää, testatkaa eri sivuaineita, kokeilkaa kerhotoimintaa ja ennen kaikkia nauttikaa tästä lukuvuodesta.

Jaksamista ja tsemppiä lukuvuoteen kaikille toivottaa Elli, Praxiksen SoMe-vastaava, Ihmis-Kekkonen ja fuksi vuosimallia 2015.

 

Ymmärrä yhteiskuntaa, muuta maailmaa Itä-Suomesta käsin!

Tiina Sotkasiira

06.06.2018

Kun yliopiston ja laitoksen nettisivuja uudistettiin joitakin vuosia sitten, etsimme yhteiskuntatieteiden laitokselle iskulausetta, joka tiivistäisi muutamaan sanaan, mistä yhteiskuntatieteiden opinnoissa on kyse. Äänestyksen tuloksena laitoksemme toiminnan ydin kiteytyi lauseeseen ”Ymmärrä yhteiskuntaa – muuta maailmaa!”

Hyvin pian sloganin valinnan jälkeen huomasimme, ettemme suinkaan ole yksin tavoitteinemme. Myös Tampereen yliopisto kertoo nettisivuillaan kasvattavansa opiskelijoistaan kansainvälisisiä ja vastuuntuntoisia ”maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia” ja sama teema toistuu myös kansainvälisesti yliopistojen viestinnässä. Työskennellessäni viime vuonna tutkijana Glasgow’ssa Skotlannissa huomasin, että Glasgow’n yliopistokin markkinoi itseään muutoksen tekijöiden opinahjona. Yliopisto esimerkiksi esittelee verkkosivuillaan opiskelijoitaan ja alumnejaan, jotka muuttavat maailmaa opintojen ja tutkimuksen myötä saadun asiantuntemuksensa avulla.

Jos asiaa ajattelee markkinoinnin näkökulmasta, niin saman viestin toistuminen yliopistosta toiseen näyttäytyy ongelmana. Olemmehan oppineet, että markkinoilla pärjätäkseen, jokaisen toimijan tulee selvästi erottua muista. Valtiovallan taholta yliopistojakin muistutetaan, että ne tarvitsevat kukin oman erityisen profiilin, jota viestinnällä sitten vahvistetaan.

Toisaalta asiaa voi lähestyä kyseenalaistamalla ajatuksen, jonka mukaan yliopistot toimivat toisiinsa nähden kilpailuasetelmassa. Yliopistot voi nähdä myös globaalisti toimivana akateemisten asiantuntijoiden, opiskelijoista ja henkilökunnasta koostuvana yhteisönä, jota sitoo yhteen usko siihen, että tiedon ja tutkimuksen avulla voimme ymmärtää maailmaa ja muuttaa sitä tasa-arvoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi.

Monet ongelmat, joita nykypäivänä kohtaamme ovat luonteeltaan globaaleja. Myös ratkaisuja niihin on etsittävä globaalin yhteistyön avulla. Pieni, mutta itselleni merkittävä yhteisöllisyydestä kertova seikka on se, että voin puhelimellani tai tietokoneellani kytkeytyä yliopistojen yhteiseen eduroam-verkkoon olinpa sitten minkä eurooppalaisessa yliopiston kampuksella tahansa.

Ajatus siitä, että yhteiskuntaa on ymmärrettävä ennen kuin sitä voi muuttaa vaikuttaa itsestäänselvyydeltä. Tarkemmalla katsannolla se ei kuitenkaan ole sitä. Politiikkaa ja poliittisia ratkaisuja tehdään runsain mitoin analysoimatta kunnolla lähtötilannetta ja päätösten vaikutuksia eri ihmisryhmille.

Tietojohtamisesta puhutaan paljon, mutta aika ajoin tuntuu siltä, että oikeastaan kiinnostuneita ollaan vain tietyntyyppisestä, omia ennakko-oletuksia vahvistavasta tiedosta. Muuhun tietoon suhtaudutaan torjuen. Tietojohtamista voi opiskella erityisissä koulutusohjelmissa, mutta näen, että yhteiskuntaa koskevan tiedon hankkiminen, luominen, analysointi, erittely ja välittäminen ovat yhteiskuntatieteiden ydintä. Siihen me yhteiskuntatieteilijät olemme saaneet koulutuksen.

Monet yhteiskunnalliset ongelmat ovat luonteeltaan viheliäisiä ja piinallisia, mikä tarkoittaa sitä, että jo niiden määrittely ongelmiksi tuottaa vaikeuksia. Yhteiskuntatieteilijöinä meidän ei tule kätkeä kynttiläämme vakan alle piinallisten ongelmien tunnistajina eikä niiden ratkaisemiseksi tarvittavan tiedon tarjoajina. Opinnot antavat meille tähän välineitä ja työelämässä sekä harrastuksissa nämä taidot saavat kehittyä. Liittykäämme siis rohkeasti siihen globaaliin joukkoon, joka lähtee maailman muuttamisessa liikkeelle sen paremmasta ymmärryksestä.

Tiina Sotkasiira, tutkijatohtori, Itä-Suomen Yliopisto

 

Tapahtumien juhlaa!

Oona Virtanen & Hanna Kitunen

20.04.2018

Heipsan!

Olemme Praxiksen tapahtumavastaavat Hanna ja Oona. Olemme heti hallituskautemme alussa päässeet tekemään monenlaista ja oppineet paljon uutta tapahtumien järjestämisestä. Kevään alussa juhlistimme paluuta Metrian uudistuneisiin tiloihin yhdessä muiden ainejärjestöjen kanssa Back to Metria bileissä. Ehkäpä törmäsimmekin siellä? Kevään aikana järjestimme myös perinteiset ystävänpäiväsitsit Tombolo Ry:n ja Legio Ry:n kanssa sekä olimme mukana tekemässä Sosiologipäivien opiskelijailtaohjelmaa. Tapahtumien järjestämisen myötä olemme tutustuneet praxislaisten lisäksi lukuisiin muihin yliopistomme opiskelijoihin – Kiitos kaikille mahtaville tyypeille, jotka ovat olleet mukana ja meitä auttamassa! Kokonaisuudessaan fuksivuosi onkin ollut vauhdikas ja nyt on vielä aika huipentaa kevätlukukausi vappuviikon juhlintaan!

Praxiksen wappuviikko käynnistyy tänä vuonna pomppufiiliksissä, kun lähdemme maanantaina 23.4. joukolla riehumaan Jump Parkiin. Seuraavana päivänä Kuopio kutsuu praxiitteja, kun sisarainejärjestömme Socius Ry toivottaa meidät tervetulleeksi juhlimaan ja tekemään kanssaan yhteiskunnasta ainakin 30% paremman. Kuopiosta maastoudumme keskiviikoksi takaisin vappuskabailemaan ja hengailemaan Joensuun metsäylioppilaiden kanssa. Voimme paljastaa, että luvassa on kisailua mm. beer pongin ja munkin syönnin merkeissä. Torstaina 26.4. monet varmasti suuntaavat Mikrovilluksen järjestämille 8-Approille ja koska haluamme tietenkin edesauttaa jäseniemme toipumista, tarjoamme kaikille pizzaa seuraavana päivänä Auroralla. Pizzaperjantain tarjoaman lepopäivän jälkeen on jälleen aika kerätä voimat ja lähteä kiertämään Joensuun kuppiloita yhdessä. Juoksukaljakierroksen päätösjuhlaa vietetään luonnollisesti sporttibaari Jet Setissä. Sunnuntaina on mahdollisuus lähteä ISYY:n Savo-Karjala Excursion baarikierrokselle tai kokeilemaan fyysisen suorituskykynsä rajoja JMYO:n Vappusouduissa.

Maanantaina 30.4. koko vappuviikko huipentuu Praxiksen omiin Wappubileisiin, jotka vietetään perinteisesti Jokiasemalla! Vapun juhlinta jatkuu mukavassa seurassa myöhään yöhön. Seuraavana päivänä ryömitään sitten jokainen koloistamme poikkitieteelliselle vappupiknikille Ilosaareen potemaan kollektiivista vappuväsymystä.

Toivomme, että vappuviikosta löytyy jokaiselle vähän jotakin kivaa tekemistä ja että kaikki pääsevät viettämään tänäkin vuonna ikimuistoista opiskelijavappua mahtavassa seurassa. Toivotamme koko ainejärjestön sydämellisesti tervetulleeksi juhlistamaan vappua kanssamme sekä iloista lukuvuoden päätöstä ja kesää kaikille!

Hanna & Oona, tapahtumavastaavat

 

Sosiologipäivät 2018 

Jasmin Rinne

19.03.2018

Sosiologipäivät järjestettiin tänä vuonna täällä Joensuussa, Itä-Suomen yliopistossa 15-16.3. Kiertokulkuja teemalla. Kiertokulku avaa tuoreen näkökulman ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin eli nimenomaan meidän alamme ydinasioihin. Yhteiskunnassamme kaikki kiertää ja moni asia toistuu. Sosiologipäivien Kiertokulku teemaa voidaan soveltaa myös yliopistossa, meidän ainejärjestössämme, meidän hallituksessa, ylipäätään koko Praxis ry:ssä. Opiskelijat, opinnot, hallitus, tapahtumat ovat kiertokulussa, mutta toisaalta, monet näistä myös toistuvat. Westermarck -seuran Sosiologipäivät 2018 toivat ihmiset eri puolelta Suomea yhteen, keskustelemaan yhteiskunnallisista ilmiöistä, niiden kiertokulusta ja toistumisesta.

Päivien pääpuhujina olivat Amade M’Charek Amsterdamin yliopistosta, Ruben Andersson Oxfrodin yliopistosta, Mianna Meskus Helsingin yliopistosta ja Maria Åkerman Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. M’charek puhui siitä, kuinka pakolaiskriisi on krooninen ongelma, ja kiertokulkua ja infrastruktuuria tarkasteltiin Välimeren ruumiiden ja romun kautta. Anderssonin esityksen keskiössä olivat valtioiden rajat ja niiden valvonta. Meskuksen puheessa kiertokulku näyttäytyi suhteessa biologiseen materiaaliin: kantasoluihin. Åkermanin presentaatio keskittyi siihen, kuinka lantaylijäämä muutetaan jätteestä resursseiksi; kiertokulun esimerkki. Pääpuhujien lisäksi molemmat päivät olivat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia työryhmiä. Westermarck -seuran kevätkokous, ansioituneiden sosiologien palkitseminen ja Kiertokulkuja -valokuvanäyttely olivat myös kaikille avoimia. Jotta etenkään muualta päiville tulleiden ohjelma ei päättyisi liian aikaisin, myös iltaohjelmasta oli huolehdittu. Iltaohjelmiksi oli järjestetty sitsit sekä illallinen, molemmat tapahtumat jatkuivat Kerubissa yön pikkutunneille asti. Seuraavana aamuna uutta energiaa viimeiseen päivään sai hakea opiskelijoille järjestetystä brunssista. Kiitos kaikille Sosiologipäivien järjestäjille sekä niihin osallistujille!

Itse henkilökohtaisesti olin kiertokulussa Sosiologipäivien ajan vuorotellen ohjelmissa mukana ja sitten taas yliopiston kirjastolla paniikissa kirjoittamassa kandiani. Uskon, että monet teistä voivat samaistua opiskelijaelämän tuomaan kiertokulkuun. Kursseja, deadlineja, tenttejä, kokouksia, tapahtumia, ystäviä, kahvihetkiä ja epätoivon hetkiä siitä, kun tekemistä tuntuu olevan liikaa, tai liian vähän. Toisaalta on lohduttavaa, että yhteiskunnassamme on kiertokulkuja, se kertoo siitä, että asiat muuttuvat ja kehittyvät. Toisinaan on myös hyvä turvautua siihen, että jotkin asiat säilyvät ja toistuvat yhä uudelleen. Haluaisin toivottaa hyvää alkanutta kevättä, mutta ikkunasta ulos katsoessani, on varmaan pakko toivottaa hyvää kevään odotusta! Muistakaa nauttia niistä kiertokuluista mitä elämässänne on ja pyrkiä niistä negatiivisista eroon 😊  

Jasmin, sihteeri  

 

Miksi pitää suorittaa?

Anni Spoof

20.02.2018

Erityisesti viime syksy jätti itselleni vahvan loppuun palamisen tunteen. Lähdin hoitamaan sitä toiselle puolelle maapalloa jo ennen kuin syksyn kurssit ja tentit olivat edes virallisesti paketissa, mutta reissua edeltänyt puolitoistaviikkoinen oli yksi opiskeluaikani rankimpia. Kolme tenttiä, ruotsin suullinen esitys ja useita esseiden palautuksia… Miksi teemme tätä itsellemme?

Yliopiston pitäisi olla ihmisen parasta aikaa – ja se sitä onkin – mutta silti kavereilta kuulee jatkuvasti puhetta siitä, kuinka kursseja on kertynyt vähälle ajalle aivan liikaa ja vuorokaudessa tunnit eivät riitä opiskelujen ohella edes viinilasilliselle kavereiden kesken. Tämä johtuu osittain myös yhteiskuntatieteiden kurssien sijoittumisesta marras- ja maaliskuulle, mutta opiskelijoiden keskustelut tuntuvat pyörivän myös sen ympärillä, kuinka monta noppaa vuoden aikana aikoo saada kasaan. Välillä tulee tunne, että arvosanat eivät kiinnosta ketään, ainoastaan se, kuinka monta opintopistettä ehtii puolessa vuodessa tai vuodessa suorittaa.

Opintojen eteneminen tavoiteaikataulussa vaatii 60 opintopistettä vuodessa, Kela taas karhuaa rahojaan takaisin, jos määrä jää alle neljänkymmenen viiden. Silti moni saattaa sykkiä 70 opintopistettä vuoteen (tai kuten itse tajusin omaa HOPSin aikataulutusta tarkastellessani, yhteen kevääseen) ja tuntea palavansa loppuun. Miksi? Mikä kiire meillä on suorittaa niin monta opintopistettä kuin mahdollista niin lyhyessä ajassa kuin mahdollista? Opiskella pitäisi oppimisen ilosta ja kartuttaakseen omaa osaamistaan, ei kerätäkseen mahdollisimman paljon noppia vuoden aikana. Työelämään ehtii aina, ja tällä menolla emme ehdi koskaan päästä eläkkeelle ikärajan noustessa jatkuvasti, joten miksi suorittaa opinnot mahdollisimman pian pois alta ja kiirehtiä etsimään töitä. Opiskeluaika on ainakin itselleni vielä todella vapaata, teoriassa stressitöntä aikaa, ja silti välillä tuntuu, että kaikkien tekemistä odottavien tehtävien määrä kaatuu päälle. Stressata ehtii työelämässäkin.

Onneksi on kuitenkin myös monia, jotka pystyvät suhtautumaan opintoihinsa rennolla otteella ja mahdollisimman pienellä stressillä, oppimisen ilosta eikä suorittamisen paineesta. Otan tämän vuoden tavoitteeksi oppia itse saman.

Ihanaa alkanutta vuotta kaikille! ❤

Anni, varapuheenjohtaja

Päätoimittajan avaus ja uuden hallituksen esittely!

08.02.2018

Hei! Olen Henri Vähäranta, tuttavallisemmin vähis ja toimin Praxiksen tiedotus- ja kv-vastaavana hallituskaudella 2018. Otan innolla hoitaakseni ihanan ainejärjestömme viestintään liittyvät tehtävät ja kansainvälisiin asioihin liittyvät vastuut. Toimin tämän vuoden myös Pragma-blogin päätoimittajana, ja yritämmekin saada siihen kevään aikana vähän aktiivisemman julkaisutahdin. Tavoitteena on saada blogiimme vuoden aikana kirjoituksia niin henkilökunnalta, opiskelijoiltamme kuin alumneiltamme. Jos juuri sinulla on päivänpolttava aihe, josta haluisit kirjoittaa sivuillamme ota rohkeasti yhteyttä. Muutenkin Praxiksen someja ja viestintää kannattaa seurata aktiivisesti, ja kannattaa käydä ottamassa seurantaan myös ihanan maskottimme Kekkosen omat kanavat.

Hei kaikki! Olen Susanna Remes ja tämän vuoden Praxiksen puheenjohtaja. Olen kolmannen vuoden opiskelija ja pääaineekseni olen valinnut yhteiskuntapolitiikan. Vakaana aikomuksenani (tai yrityksenäni) on valmistua yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi tämän kevään aikana. Praxiksen hallituksessa minulla lähti käyntiin kolmas vuosi puheenjohtajan pestin myötä. Praxis urani aikana olen toiminut niin tapahtumavastaavana, sihteerinä kuin myös vuosijuhlavastaavana. Voisikin sanoa, että Praxis on harrastukseni! Tämän vuoden hallituksessa yhdistyy niin vanhojen toimijoiden kokemus kuin uusien toimijoiden uudet näkemykset ja ajatukset. Uskon, että tästä tulee hieno vuosi!

Olen Anni, ja syyskokouksessa sain kunnian toimia vuonna 2018 Praxiksen varapuheenjohtajana. Viime vuoden häärin ympäriinsä tapahtumavastaavana, joten hallitustoiminta on tuttua jo edelliseltä kaudelta. Varapuheenjohtajana toimin Susannan oikeana kätenä ja hoidan kaiken, mitä puheenjohtaja pyytää, minkä lisäksi toimin hallituksen Kerubi-vastaavana ja Back to School-tavaramerkkivastaavana. Vuoden ensimmäisenä tavoitteena olisi saada tilaukseen Praxis-hupparit jäsenistölle, ja alkaa jo pikkuhiljaa järjestämään syksyn isoimpia Back to School-bileitä. Onneksi meillä on mainio porukka kasassa, joten tästä tulee hyvä vuosi! 🙂

Moikka! Olen Jasmin, Praxiksen hallituksen sihteeri tänä vuonna. Viime vuonna toimin tiedotusvastaavana ja olenkin super iloinen, että sain jatkaa hallituksessa. Sihteerin tärkein homma ainejärjestössämme on kirjoittaa kokouksissa pöytäkirjaa, kirjoittaa ne puhtaaksi, huolehtia allekirjoituksista ja julkaista lopulliset pöytäkirjat jäsenistöllemme. Sihteerinä työskentelen tiiviisti puheenjohtajan kanssa ja autan yleisesti tehtävissä, joita vuoden aikana tulee vastaan. Praxiksen hallituksessa toimiminen antaa todella paljon ja odotankin innolla mitä tämäkin vuosi tuo tullessaan 😊

Hei! Olen Eetu Rantala ja toimin tänä vuonna Praxiksen hallituksessa rahastonhoitajana. Työtehtäviini kuuluu pitää kirjaa Praxiksen menoista ja tuloista, mikä tarkoittaa käytännössä mm. laskujen maksamista ja talousarvion laatimista. Suoritan myös ainejärjestön kauppareissut yhdessä tapahtumavastaavien kanssa. Lisäksi toimeeni kuuluu pitää ajan tasalla jäsenrekisteriä ja sitä, ketkä ovat maksaneet toimintamaksunsa.

Hei! Olen Elli Laine, kolmannen vuoden yhteiskuntapolitiikan opiskelija ja tänä vuonna hallituksessa SoMe-vastaavana. Erilaista järjestökokemusta löytyy fuksivuodelta saakka ja varsinkin Praxis on lähellä mustaa sydäntäni. Mottonani voisi toimia innoittajani Tyrion Lannisterin sanoin ”that´s what I do. I drink and I know things”. Eli, jos edellä mainituissa asioissa tarviitte opastusta, apua tai seuraa, mua voi nykäistä hihasta.

Olen Oona, ensimmäisen vuoden opiskelija ja samalla myös ensimmäistä kertaa Praxiksen hallituksessa. Pestikseni olen saanut yhdessä Hannan kanssa tapahtumavastaavuuden. Lähdenkin innolla tulevaan vuoteen ja järjestämään edessä olevia tapahtumia.  Nähtäväksi jää mitä vuosi tuo tullessaan ja mitä saamme Hannan kanssa aikaan, mutta varmaa on kuitenkin se, että minua ja Hannaa tulette näkemään aktiivisesti tapahtumissa, joten siellä nähdään!

Moikka, olen Hanna ja toimin Oonan kanssa Praxiksen tapahtumavastaavana. Fuksisyksy hurahti vauhdilla ohi ja nyt onkin aika todella aloittaa opiskelu tapahtumista nauttimisen lisäksi. Ainejärjestöaktiivin rooli on minulle täysin uusi asia, mutta tekemällä oppii –eikös? Ja onneksi löytyy aina joku jolta voi kysyä apua! Lähdemme vetämään Oonan kanssa uutta tapahtumatoimikuntaa, jonka myötä pääsemme toivottavasti tutustumaan entistä useampaan praxiittiin. Törmätään seuraavassa tapahtumassa!

Moikka! Oon Jaana, ensimmäisen vuoden opiskelija ja hoidan liikuntavastaavan pestiä. Innolla odottelen liikunnallisia hetkiä kanssanne!

 

 

Lisäksi Praxis ry:n hallituksessa toimii edunvalvojamme Marko Koskelo.

Tapahtumarikas syksy!

26.11.2017

Olen Jasmin, Praxiksen tiedotusvastaava eli pommitan teitä sähköposteilla, Facebookissa ja Instagramissa. Tiedotusvastaavana olen saanut olla yhteydessä moniin eri tahoihin, elävöittää ainejärjestöämme somessa ja pysyä aina ajan tasalla tapahtumista ja muista opiskelijoita koskevista asioista. Hallituksessa toiminta on ollut todella antoisaa hyvän porukan kanssa, ja minut löytää hallituksesta ensi vuonnakin! 🙂

Olen Vilja, Praxiksen edunvalvoja. Olen osallistunut edunvalvontajaoston kokouksiin kuukausittain ja päässyt sitä kautta näkemään paremmin ISYY:n toimintaa ja näkemään, kuinka edunvalvonta yliopistossamme toimii. Enää on jäljellä yksi kokous, jossa valitaankin uusi puheenjohtaja, jaiks! Pienellä haikeudella lopetan toimintani Praxiksen hallituksessa. Olen oppinut paljon ja tutustunut hienoihin ihmisiin. Kiitos siitä ja tsemppiä tulevalle hallitukselle! ❤

 

Syksy on ollut ainejärjestössämme todella kiireinen. Olemme päässeet tutustumaan uusiin fukseihin muun muassa fuksiaisten, tutustumisbileiden ja fuksisitsien osalta. Järjestimme tänä vuonna ensimmäistä kertaa info-illan fukseille, jossa kerroimme hallituksen toiminnasta. Paikalla oli myös SYY-Joensuu kertomassa omasta toiminnastaan. Olemme myös osallistuneet järjestöpäiville ja abipäiville. Kenties yksi kirkkaimmista hetkistä ainejärjestömme historiassa on syksyllä otettu jalkapallon Rentosarjan voitto! Vietimme kultajuhlia pikkujoulujen yhteydessä: kiitos ihanien juhlien järjestämisestä kuuluu fukseille. Lisäksi syksyyn jännitystä toi ISYY:n edustajistovaalit, jossa ehdolla oli myös Praxiksen jäseniä hienosti edustettuna, onnittelut kaikille mukaan lähteneille ja etenkin edustajistoon päässeille! Sitsit ei ainejärjestöstämme lopu; vaan vietimme marraskuussa Varnitsan ja Sociuksen kanssa huikeat Poliitikkositsit. Lisäksi talveen on mahtunut syyskokous, jossa valittiin mm. uusi hallitus, joka päivitetään tänne sivuillemme, kun sen aika koittaa. Tämän vuoden hallitus on kokoustanut nyt viimeisen kerran. Hieman haikea fiilis kun tämäkin huippu vuosi alkaa olla ohi, mutta onneksi uudet ja vanhat mahtavat jutut ovat taas ensi vuonna edessä! Muistakaahan tulla juhlimaan Yliopiston Pikkujouluja Kerubiin to 30.11, jossa Stand up-koomikko Lasse Oikarinen avaa illan ja DJ Fykth soittaa yön pikkutunneille asti.

 


Palataan ja aletaan! 

17.9.2017

Minä oon Kaisa Oinas-Panuma, kolmannen vuosikurssin yhteiskuntatieteiden opiskelija ja Praxiksen hallituksen alumni- ja Back to school -tavaramerkkivastaava. Hauskaa syksyä ja tervetuloa aloittamaan alusta! Tässä vaiheessa ainakin vanhemmat opiskelijat pohtivat, että miten muka, täällähän ollaan vaikka kuinka monetta kertaa, ja syyslukukauden käsikirjoitus on selkeä. Tässähän oli jo Kampusrysäys ja Kaupunkisuunnistus, Back to school-bailut, ensimmäiset luennot ja vaikka mitä muuta perinteistä. Uusia opiskelijoitakaan ei ehkä jännitä ihan niin hurjasti, mutta varmasti kysymyksiä on edelleen. Millainen yliopisto-opiskelija on, millainen Oikea Praxiitti on, kuulunko joukkoon, riittääkö tämä, mitä olen? Itseasiassa väitän, että tämän kanssa saattavat kriiseillä vanhemmatkin opiskelijat. Jokainen uusi vuosi, jokainen syksy on uusi mahdollisuus, vaikka aloittaisi n:nnen vuoden yliopistossa tai vasta ensimmäisensä. Tämä pitäisi ei vain muistaa, vaan sisäistää. Tee siitä ylpeästi oman näköisesi. Ja se Oikea Praxiitti. Juuri Sinä olet sellainen, koska tämä ainejärjestö on yhtä kuin jäsenensä, ja sen tulee ollakin jäsentensä näköinen. Ainejärjestön on tarkoituskin antaa jotain yhteistä kaikille opiskelijoille [muutakin kuin jokasyksyiset flunssaepidemiat] – se yhdistää ihmisiä jopa loppuelämäksi ja saa palaamaan vuosijuhlille ja puhujiksi tilaisuuksiin vuosia valmistumisen jälkeenkin. Toivon todella, että tänä vuonna jokainen opiskelija tuntee kuuluvansa ainejärjestöönsä, koska itse olen saanut tästä paljon näiden kahden hallituskauden ja opiskeluvuoden aikana. Praxis on ehkä parhaita asioita, joita elämässäni on tapahtunut. Tämä tai elämä ei ole niin vakavaa, vaikka yliopistossa ollaankin aikuisia – tai ehkä juuri siksi. Yliopisto on käytännössä viimeinen etappi ennen sitä paljonpuhuttua työelämää, ja vaikka tänne voi aina [ainakin teoriassa] palata, ei kuluvia opiskeluvuosia saa koskaan takaisin. Siksi Sinun pitäisikin ottaa niistä kaikki irti: Haluatko aloittaa jossain järjestössä tai uuden harrastuksen, olla ehdoilla edustajistovaaleissa, ryhtyä tuutoriksi ensi vuonna tai hakeutua Praxiksen hallitukseen? Sinä kelpaat just semmoisena kuin olet, ja Sinähän teet just sitä mitä haluat ja piste. Uusi vuosi on uusi mahdollisuus olla rohkea, ylittää itsensä, koska yleensä oman onnensa esteenä on vain itse. Koska minä haluan, että kaikilla on hyvä olla ja Praxis tuntuu kotoisalta, saa minuakin nykäistä hihasta, vaikka minä en tuutori olekaan. Tykkään ihmisistä ja haluan auttaa löytämään sen Praxiksen, jollaisena meidän ainejärjestö näyttäytyy minulle, koska se on tehnyt minun elämästäni muistorikasta. Toivottavasti nähdään tutustumisbileissä ja fuksiaisissa! Siispä: tervetuloa takaisin ja aloitetaan uudestaan! 

Sydämellä Kaisa

Alumni- ja Back to school -tavaramerkkivastaava


Kohti ikimuistoista Wappua!

14.04.2017

Moikka!

Me ollaan Anni ja Ella, opiskellaan ensimmäistä vuotta yhteiskuntatieteitä ja toimitaan tällä hallituskaudella Praxiksen bilemaistereina eli tapahtumavastaavina.

Vaikka tähän lukuvuoteen on mahtunut jo paljon tekemistä ja tapahtumia, on vielä fuksi- ja vuosijuhlaviikon ohella yksi vuoden tärkeimmistä viikoista kulman takana. Vappuviikkoa juhlitaan tänäkin vuonna kahdeksan päivää, ja lähes jokaiselle päivälle

Anni Spoof
Anni Spoof, tapahtumavastaava
Ella Partanen
Ella Partanen, tapahtumavastaava

löytyy tapahtumaa joko Praxiksen tai muiden järjestöjen puolesta. Kaikki tapahtumat löytyvät myös Facebookista.

Praxiksen oman vappuviikon juhlinta aloitetaan heti maanantaina 24.4. ilmaisella pizzapiknikillä, joka sään salliessa toteutetaan Joensuun luterilaisen kirkon takana Kirkkopuistossa kello 12 alkaen. Tiistaina järjestetään perinteiset vappusitsit, joita juhlitaan tänä vuonna hyvinkin eläimellisissä merkeissä. Koska haluamme ainejärjestönä tehdä myös hyvää, lahjoitetaan kaikki vappusitsien osallistumismaksut suoraan Joensuun eläinsuojeluyhdistys ry:lle. Sitsien jatkot järjestetään Viihdemaailma Ilonassa, jossa samaan aikaan juhlii kahdeksan muutakin yliopiston ainejärjestöä, joten menoa ja meininkiä riittää varmasti pilkkuun asti. Torstaina kierretään baareja Joensuun keskustassa Mikrovilluksen järkkäämillä 8-approilla, ja lauantaina lähdetään seikkailemaan baarikierrokselle vähän kauemmas Joensuusta ISYY:n Savo-Karjala Excursiolle.

Sunnuntaina vietetään vapun pääpäivää, ja silloin järjestetään Praxiksen omat THE Wappubileet perinteisesti Jokiasemalla. Juhlat jatkuvat myöhään yöhön, ja tämän vuoden fuksit pääsevät testaamaan joen lämpöasteita haalarikastajaisissaan, joten näitä bileitä ei missään nimessä kannata jättää väliin!

Jos maanantaina vappuväsymys ei ole vielä ottanut juhlakansaa valtaansa, järjestetään Eliel Saarisen puistossa poikkitieteellinen vappupiknik sekä Rytmihäiriköiden konsertti kello 12 alkaen.

Toivotamme koko ainejärjestölle mahtavaa vappuviikkoa, iloista mieltä ja hyvää kesää! Muistakaa pitää erityisesti haalarit ja halutessanne ylioppilaslakit mukana koko viikon! 🙂

 

Anni & Ella

Tapahtumavastaavat


Vuosijuhlavastaava esittäytyy

17.03.2017

Moikka! Olen Susanna Remes, toisen vuoden yhteiskuntatieteiden opiskelija. Toimin

Susanna Remes, sihteeri
Susanna Remes, sihteeri ja vuosijuhlavastaava

tämän vuoden Praxiksen hallituksessa sihteerinä. Olen myös aktiivisesti mukana SYY-Joensuun toiminnassa.

Sihteerin pestin lisäksi toimin myös vuosijuhlavastaavana. Kuten tiedätte, Praxis juhlii tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan. Ainejärjestömme lähestyy siis keski-iän kriisiä. Vuosijuhlia juhlimme lauantaina 25.3 Teatteriravintolan lasiterassilla. Vuosijuhla on ainejärjestöllemme tärkeä tapahtuma etenkin siksi, että vuosijuhlia ei juhlita joka vuosi. On hienoa nähdä, että vuosijuhliin on osallistumassa monen eri vuosikurssin praxiitteja.

Näin pyöreiden vuosien kunniaksi juhlahumu ei jää vain yksiin juhliin, vaan juhlimme kolmekymppistä Praxista koko viikon! Vuosijuhlaviikon aloitamme maistelemalla viinejä, josta siirrymme tanssin pyörteisiin. Tämän lisäksi ohjelmassa on myös kauan ja hartaasti toivotut kaverisitsit. Vuosijuhlaviikko huipentuu sunnuntain akateemiseen silliaamiaiseen. Luvassa on siis paljon ainutlaatuisia kokemuksia!

Juhlahumuisin terveisin
Susanna Remes
Sihteeri & Vuosijuhlavastaava


Yhteistyössä Praxiksen kanssa

 

 


Päätoimittajan tervehdys

18.02.2017

Terve, olen Mikko Karttunen ja opiskelen ensimmäistä vuotta yhteiskuntatieteitä. Toimin

Mikko Karttunen
Mikko Karttunen

Praxiksen hallituksessa KV-vastaavana ja toimin myös Pragma-blogin ylläpitäjänä. Pragma on alun perin fyysisessä paperimuodossa julkaistu Praxiksen oma yhteiskuntatieteilijöille suunnattu lehti. Tänä vuonna Pragma ilmestyy painetun julkaisun sijaa blogimuodossa. Blogia voit seurata täällä Praxiksen sivuilla. Blogia kirjoittavat kaikki hallituksen jäsenet, sekä pyrimme myös saamaan muutaman yhteiskuntatieteidenlaitoksen työntekijän kirjoittamaan Pragma-blogiin. Jokainen yhteiskuntatieteiden opiskelija voi myös halutessaan kirjoittaa Pragmaan, tämä onnistuu parhaiten ottamalla yhteyttä minuun. Kirjoitusten ei tarvitse olla vakavamielisiä esseitä. Meemien, kuvien ja Youtube -linkkien lisääminen blogipäivityksiin on sallittua.   

Toivotan kaikille hyvää ja antoisaa kevätlukukautta!  

Päätoimittajaan saa yhteyden sähköpostitse praxisry at gmail.com.


Puheenjohtajan avaus

18.02.2017

Terve!

Olen Aleksi Laaksonen 22-vuotias toisen vuoden yhteiskuntapolitiikan opiskelija ja tämän vuoden Praxiksen puheenjohtaja. Praxiksen lisäksi vaikutan tällä hetkellä aktiivisesti mm.

Aleksi Laaksonen
Aleksi Laaksonen, puheenjohtaja

SYYn toiminnassa.

Hallituskausi on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti. Käytännön asiat on hoidettu ja uudet hallitustoimijat perehdytetty tehtäviinsä. Saatiin kasaan hyvä ja motivoitunut hallitusporukka, johon mahtuu mukaan myös uusia toimijoita. Uuden hallituksen kokoonpanon löytää Praxiksen uudistuneilta nettisivuilta Praxisry.net.

Vuoden alkuun on jo suunnitteilla monenlaista tapahtumaa. Helmikuussa järjestetään yhteissitsit Legion ja Tombolon kanssa ja maaliskuussa juhlitaan Praxiksen 30-vuotista taivalta vuosijuhlien merkeissä. Huhtikuussa pidetään työelämäilta yhteistyössä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen kanssa ja vappua vietetään perinteisesti Jokiasemalla. Myös Praxiksen järjestämät klassiset Back to School -bileet sekä Yliopiston pikkujoulut ovat jo suunnittelun alla.

Mikäli tulee kysymyksiä meidän ainejärjestömme toimintaan liittyen, nykäiskää rohkeasti hihasta tai laittakaa viestiä. Yhteystiedot löytyvät nettisivuilta.

Lopuksi haluaisinkin muistuttaa, että hallituksen kokoukset ovat kaikille avoimia. Jos olet kiinnostunut tietämään enemmän hallitustoiminnasta, niin olet tervetullut mukaan seuraamaan mitä asioita hallituksessa parhaillaan käsitellään.

Terveisin Aleksi Laaksonen, puheenjohtaja