Infoa vuosijuhlista

26.10. Infoa vuosijuhlista

Ensi viikon perjantaina (4.11.) on tullut aika juhlistaa ainejärjestömme Praxis ry:n 35.
vuosijuhlaa Kerubissa. Vuosijuhlat koostuvat kaiken kaikkiaan cocktail-tilaisuudesta,
illallisjuhlasta, jatkoista (Kerubi, esiintyjänä Ibe) sekä silliaamiaisesta. Näistä kolmeen jälkimmäiseen ovat kaikki vuosijuhlavieraat tervetulleita, riippuen siitä minkä lippukategorian on valinnut (60€/75€). Vuosijuhla on “ylimääräinen” lisäys yleensä kahden vuoden välein järjestettäviin vuosijuhliin ja hitusen rennompi tilaisuus kuin perinteiset vuosijuhlat. Halusimme kuitenkin järjestää 35 vuoden rajapyykin saavuttaneelle Praxikselle arvoisensa synttäribileet! Vaikka kyseessä onkin hieman erilainen juhla kuin perinteinen vuosijuhla on silti syytä ottaa huomioon juhlan arvokkuus ja kerrata juhlaan kuuluvia sääntöjä ja ohjeita.


Vuosijuhlat


Vuosijuhlat eli vujut ovat akateeminen pöytäjuhla, joissa ainejärjestön jäsenet, laitoksen henkilökunta, kutsuvieraat sekä avecit juhlistavat yhdessä ainejärjestön syntymäpäiviä. Vuosijuhlilla muun muassa nautitaan ruuasta ja juomasta, kuunnellaan puheita, muistetaan ansioituneita ainejärjestöläisiä sekä lauletaan sitseiltä tuttuja yhteislauluja. Iltajuhlaan kannattaa tämän vuoksi ottaa mukaan Praxiksen laulukirja.

Vuosijuhlien pukeutumisetiketti on julkaistu Pragmaan jo aiemmin, mutta lisäyksenä asuun voi yhdistää akateemiset kunniamerkkinsä, eli ainejärjestönauhan ja mahdolliset kunniamerkit. Puvun kanssa kunniamerkkinauhaa käytetään oikealta olkapäältä rinnan yli alas vasemmalle. Frakin kanssa nauha tulee olla liivin alla, kun taas puvun kanssa nauha jää takin alle, mutta solmion päälle. Toinen tapa pukea ainejärjestönauha on ruusukkeeksi rinnan vasemmalle puolelle vaakasuoraan aseteltuna. Tämä pätee etenkin silloin, kun juhlavieraalla on päällään esimerkiksi mekko, hame/housut ja paita -yhdistelmä tai haalari. Kunniamerkin ei tule koskettaa ihoa. Ensi viikolla (1.11.) järjestämme Mocktail- ja etiketti-illan, jossa kerrataan kunniamerkin ompelu sekä muita vuosijuhliin liittyviä asioita (esimerkiksi konjakkikorvien taittelu). Ainejärjestönauhoja on ostettavissa kahvivuorolla sekä Mocktail- ja etiketti-illan yhteydessä.


Vuosijuhlille tulee saapua hyvissä ajoin, jotta pöytäjuhla voi alkaa aikataulun puitteissa. Vuosijuhlat alkavat klo 18 ja olisi toivottavaa, että vieraat saapuisivat paikalle n. 17:30, jotta pöytiin siirtymiseen on riittävästi aikaa. Pöytiin saavuttaessa mahdollinen avec on kohteliasta saattaa omalle paikalleen ja jäädä sen jälkeen seisomaan oman tuolinsa taakse odottamaan juontajien kehotusta istua alas. Toivottavaa on, että esittäydytään vähintään lähimmälle pöytäseurueelle (viereisille sekä vastapäisille ihmisille esittäytyminen).

Hyvien tapojen mukaisesti tulee muiden puheenvuoroja kunnioittaa kuuntelemalla, joten esimerkiksi juontojen tai puheiden aikana ei ole suotavaa keskustella, eikä myöskään syödä tai juoda. Myös puhelimen käyttöä juhlan aikana tulee välttää. Valokuvaaminen on sallittua ja tauoilla puhelinta voi käyttää vapaasti, mutta juhlan aikana suositeltavaa olisi seurustelu pöytäseurueen jäsenten kanssa. Pöydästä nousemista tulisi välttää taukojen ulkopuolella iltajuhlan sujuvuuden vuoksi. Palaathan myös tauoilta aikataulun mukaisesti.

Ruokailu on järjestetty tänä vuonna buffet-tyyliin, jolloin pöydät vuorotellen hakevat
ruokansa itse. Kylmien ruokien kohdalla tulee odottaa koko pöydän saavan ruuan ja vasta silloin aloittaa ruokailu, kun taas lämpimien ruokien kohdalla riittää, että lähin pöytäseurue on saanut ruokansa. Skoolaamista koskevat säännöt kerrataan juontajien toimesta juhlan alkaessa.


Silliaamiainen eli sillis


Sillis järjestetään vuosijuhlien jälkeisenä päivänä ja on luonteeltaan paljon rennompi kuin muut vuosijuhlien tapahtumat. Silliksen ideana on järjestää pienimuotoiset haalaribileet vujukansan kesken. Sillis alkaa jo aamupäivällä (klo 12) ja kestää aina iltaan saakka. Juhlapaikalle saapuminen tapahtuu yhteisesti salaiseen sillispaikkaan kävellen. Olethan ajoissa, jotta ohjelma voi alkaa aikataulun mukaisesti heti matkalla silliksille! Sillikselläkin on tarjolla kaikenlaista pientä purtavaa ja tietenkin myös juotavaa. Silliksillä järjestetään runsaasti yhteistä ohjelmaa ja viihdykettä on koko päiväksi. Silliksen teemana toimii pyjamabileet, joten haalareiden lisäksi puethan päälle rentoa yökkäriä!

Olennaisinta on kuitenkin että juhlaan tullaan viihtymään kanssa-ainejärjestöläisten ja muiden vieraiden kanssa sekä muistetaan kohtelias käytös ja turvallisemman tilan periaatteet. Jokainen on tervetullut juhlimaan omana itsenään! Ketään ei käännytetä pois vaan tärkeintä on muistaa edellä mainitut nyrkkisäännöt.

4.10. Vuosijuhlien pukukoodista

Vuosijuhlien pukukoodina toimii tänä vuonna cocktail, joka on rennompi ote iltapukeutumiseen. Cocktail-pukukoodi on usein käytössä vähemmän virallisissa juhlatilaisuuksissa, kuten pikkujouluissa tai synttärijuhlissa.

Cocktail-mekko voi olla lyhyt, polvipituinen tai puolisääreen saakka ylettyvä. Pitkä mekkokin toimii, jos kangas ei ole kovin juhlavaa. Myös kaksiosainen asu sopii hyvin, kuten hame tai housut yhdistettynä juhlavaan paitaan, joka voi olla esimerkiksi toppi tai paitapusero. Myös juhlava haalari sopii hyvin tilaisuuteen. Cocktail-asun väritys on usein tumma, mutta värillä ei ole suurta merkitystä, kunhan asu on muuten juhlan henkeen istuva. Esimerkki perinteisestä cocktail-mekosta on niin sanottu pikkumusta, eli “little black dress”.

Puvun valinnassakin on varaa leikitellä. Cocktail-pukukoodin mukaan puvun tulee olla juhlavampi kuin arkipuku, mutta ei yhtä juhlava kuin tumma puku. Arkisempaa pukua on mahdollista saada juhlavammaksi valitsemalla puvun kaveriksi juhlavamman kauluspaidan ja solmion. Myös tummaan pukuun voi halutessaan pukeutua, mutta se kannattaa siinä tilanteessa asustaa esimerkiksi vaalealla kauluspaidalla tai hillityllä solmiolla, jos sellaisen haluaa puvun kanssa pukea.

Tärkeintä kuitenkin on, että asussa on mukava juhlia ja se tuntuu omalta. Pukukoodissa ei tarvitse noudattaa vallitsevia binäärisiä sukupuolinormeja, vaan jokaisella on vapaus pukeutua kuinka itse haluaa. Juhlassa ei valvota osallistujien pukeutumista ja yksilölliset valinnat hyväksytään, pukukoodi on ainoastaan ohjenuora auttamaan tilaisuuteen valmistautumista. Pukeutumista tärkeämpää on juhlamieli ja hyvä asenne!

Lähteet:

Varina R. (20.1.2022). A Guide to Cocktail Attire for Men and Women. Haettu 30.9.2022 osoitteesta https://www.brides.com/cocktail-attire-wedding-4844364
Kekäle (2022). Pukeutumisetiketti – pukukoodit työhön & juhlaan. Haettu 30.9.2022 osoitteesta https://www.kekale.fi/pukeutumisetiketti